Vágólapra másolva!
A Budapesten vendégeskedő spanyol labdarúgó-válogatott küldöttségében helyet kapott José Emilio Santamaría, az ötvenes-hatvanas évek Real Madridjának középhátvédje. Az uruguayi születésű játékos 1957 és 1966 között játszott a Real Madridban. A ma 73 éves Santamaría elsősorban barátja, Puskás Ferenc kedvéért látogatott ismét Budapestre.

- Milyen volt a Real Madrid egyik aranycsapatában Di Stefano, Puskás és Gento mögött középhátvédet játszani?
-
Könnyű. A mi csapatunk szervezett egységet alkotott. Amikor erről kérdeznek, mindig azt szoktam mondani, mi már az előtt megnyertük az aktuális meccset, hogy kifutottunk volna a pályára. No persze minket is értek kellemetlen vereségek, és az is az igazsághoz tartozik, hogy ha feltűnően hibáztunk, akkor a csatárfenoménok bizony hátraszóltak.

- Mi volt Puskás legfőbb erénye?
-
Csodálatos volt az egész futballtudása, és emberileg is csak a legszebbeket mondhatom róla. Pedig nehéz helyzetben volt, hiszen el kellett hagynia a hazáját. Madridban hamar befogadták, és futballistaként varázslatos dolgokra volt képes.

- Évtizedekkel később sem felejtették él, ön is meglátogatta a tavasszal.
-
Igen, Pancho barátom születésnapjára jöttünk el. Boldog voltam, hogy találkozhattam vele, s most is elsősorban az ő kedvéért utaztam Magyarországra. Jó lesz újra átölelni.

- Valóban ő volt a legjobb?
-
Minden időszaknak megvolt a legjobb labdarúgója, lehetetlen egyet kiemelni. Azt viszont nyugodtan elmondhatom, hogy a mi korunkban igenis Puskás volt a világ legjobb játékosa.

- Hallotta, hogy a Népstadiont róla nevezik el?
-
Igen, és nagyon nagy dolognak tartom, hiszen nem gyakori, hogy egy élő legendáról keresztelnek el létesítményt. Örülök, hogy a magyar labdarúgás ezzel is tiszteleg Puskás előtt.

- Ön mivel foglalkozik ma?
-
A nyugdíjasok életét élem, emellett szinte naponta járok a Real Madrid által alapított veteránok klubjába. Jókat beszélgetünk az egykori játékostársakkal, barátokkal.

Puskásról szól a szerdai magyar-spanyol/sport/magyarfoci/20020820puskasrol.htmlA spanyolok úgy érzik, kirabolták őkethttp://www.origo.hu/focivb/20020622aspanyolok.html

- A spanyolok a világbajnokságon kritizálták játékvezetést. Egyetért velük?
- Ami elmúlt, azon kár keseregni. A Dél-Korea elleni ominózus meccsen rúgtunk egy gólt, amely szerintem érvényes volt, ám a játékvezető nem adta meg. Kiestünk, s ezért - nem tagadom - csalódott voltam.

- A magyar szurkoló azért örült volna, ha csapatunk eljut a nyolcig a világbajnokságon.
-
Én csak azt tudom, hogy az én koromban oktatták a világot. Aztán valamilyen ok miatt visszaestek, ám ismereteim szerint most már ismét kifelé másznak a gödörből. Remélem, még megérem, hogy a magyar válogatott újra Európa-hírű lesz.

- Tippelne a meccsre?
-
Szórakoztató, jó játékot várok mindkét együttestől. Valamelyik csapat egy góllal nyer, de hogy melyik, azt nem tudom megmondani.

Burkovits Ferenc