Vágólapra másolva!

Manchesterben - errefelé szokatlan módon - süt a nap, legalább 24 fokos "kánikula" perzseli Nagy-Britannia harmadik legnépesebb városát. A gyerekek közfelháborodást okozva a hidakról ugrálnak a Manchestert átszelő folyócska, az Irwell maximum 17 fokos vizébe, amelyben - jelenti a keddi Manchester Evening News - újból megjelentek a vidrák, legbiztosabb jeleként annak, hogy sikerült megtisztítani az elmúlt száz évben gyakorlatilag élettelenné vált folyóvizet.

A hárommilliós metropolisz délnyugati városrésze Old Trafford, szegényes, egyszerű kerület ez, viszont itt áll a világ egyik leghíresebb futballszentélye, az ez idő szerint 67 000 nezőt befogadni képes stadion, a Manchester United otthona. Itt fogadja kedd este magyar idő szerint 21.10 órai kezdettel a MU a Zalaegerszeg csapatát, a tizenhárom nappal ezelőtt, a Puskás Ferenc-stadionban világszenzációt okozó 1-0-s magyar győzelemmel végződött BL-selejtező visszavágóján.

A pazar létesítményt az 1996-os angliai Európa-bajnokságra csinosították ki, mind a 67 000 helye ülő. A legendás északi tribün külső falán ott egy óra, amely abban a pillanatban állt meg, amikor 1958. februar 6-án a müncheni repülőtéren lezuhant az akkor (is) világverő manchesteri csapatot szállító gép. Kevesen élték túl a katasztrófát - köztük Matt Busby menedzser és a későbbi aranylabdás Bobby Charlton. Később mindkettejüket lovaggá ütötte II. Erzsébet királynő, csakúgy, mint három éve a jelenlegi menedzsert, Sir Alex Fergusont. A stadion egyébként a Sir Matt Busby Streeten fekszik, a legendás mester szobra ott áll a főbejárat fölött.

Ebben a meseszerű környezetben edzett hétfőn a Zalaegerszeg, amelynek összeállítása - ezt Bozsik Péter (az NB I-ben pályaedző, a BL-ben vezetőedző) kedden is megerősítette - a következő lesz: Ilic - Csóka, Urbán, Budisa, Szamosi - Babati, Ljubojevics, Molnár Balázs, Vincze Ottó - Kenesei, Egressy.

Urbán a tőle megszokott határozottsággal nyilatkozta az [origo]-nak: "Már túltettük magunkat a pénteki, Hungária körúti vereségen, más az NB I-ben és más a Manchester ellen játszani. Mint rangidős, megmondtam a fiúknak: hihetetlenül fegyelmezetten kell küzdenünk, akinek véletlenül eszébe jutna, hogy most kell megváltania a világot, és elkezd önzősködni, annak ott, a pályán letöröm a derekát. Pályafutásunk talán legnagyobb lehetősége előtt állunk, s ezt a lehetőséget akkor is meg kell ragadnunk, ha az esélyek nem mellettünk szólnak."

Olyannyira nem, hogy a délutáni Manchester Evenening News fogadási rovatában az alábbi oddsokat olvashattuk: ha a ZTE nyer, tizennégyszeres pénzt kap a fogadó (Magyarországon hússzorosat, tehát - ha úgy tetszik -, az angolok bizony optimistábbak tőlünk), döntetlen esetén két fontra kilencet, viszont ha a hazaiak nyernek, akkor hét feltett font után csak nyolc jár. Az 1-0-s ZTE-siker oddsa 20/1, a 2-0-sé 50/1.

Vincze Ottón sem látszott idegesség: "Mostanában sokszor megfordul a fejemben a hét évvel ezelőtti, zürichi 0-3, amikor a Hardturm-stadionban, BL-mérkőzésen megvertük a Fradival a Grasshopperst, s én két gólt rúgtam. Miért ne sikerülhetne most is?" - kérdezte a két héttel ezelőtti első meccs egyik hőse.

Sasa Ilicet, a ZTE kapusát - aki korábban a Charlton Athletic hálójat őrizte - természetesen angolul szólaltatták meg a helyi újságírók. A hatalmas termetű portás délszlávos merészséggel idegesítette a manchesteri zsurnalisztákat: "Szerencsére nem jöttek még meg a bútoraim, s a televízióm sem Charltonból, így nem láttam a szombati Chelsea-MU mérkőzést sem. Nem is nagyon érdekelt volna. Egyszer már megvertük ezt az egyébként remek csapatot, s hinnünk kell benne, hogy a csodák nem csak egyszer történnek meg. Sokkolni akarjuk egész Európát! Sokan azt mondták, hogy ha Magyarországra szerződöm, eltűnök a süllyesztőben. Nos, már eddig is többet beszéltek rólam, mint korábban az egész pályafutásom alatt. S ha ma továbbjutunk, akkor egy darabig velünk foglalkozik majd az egész kontinens."

manutd.comhttp://www.manutd.comztefc.huhttp://www.ztefc.hu/Hajrá ZTE!http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=45409ZTE-Manchesterhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=46039

"Ha most kiesünk, az tragédia lesz, anyagi és erkölcsi-szakmai értelemben egyaránt" - húzta alá Sir Alex Ferguson. "De nem is elsősorban a pénzről van szó. Nyolc éve egyfolytában ott vagyunk Európa elitjében, a fiúk - merthogy a törzsgárda változatlan - hozzászoktak ahhoz, hogy egyik nap a Bernabeuban, a másikon a Nou Campban, a harmadikon a müncheni Olimpiai-stadionban lépjenek fel. Édes élet ez, nincs semmi kedvünk lemondani róla."

Ám hogy kényszerűségből be kell-e érniük az UEFA-kupával, az még kedd este eldől.

A MU kezdőcsapata: Carroll - Phil Neville, Ferdinand, Blanc, Silvestre - Beckham, Keane, Verón, Giggs - Van Nistelrooy, Scholes.

Ch. Gáll András (Manchester)