Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők vasárnapi mérkőzésein Svájc kiütötte Grúziát, míg Liechtenstein nagy meglepetésre 1-1-es döntetlent harcolt ki Macedónia ellen.

Meglepetésre pontszerzéssel kezdte meg Eb-selejtezőbeli szereplését a liechtensteini labdarúgó-válogatott, amely a 7. csoportban, hazai pályán, a 93. percben kiharcolt Michael Stocklasa találattal egyenlített Macedónia ellen. A vaduzi stadionban hivatalosan 2650 néző figyelte, amint a kiscsapat újabb meglepetést ért el, ami főleg annak ismeretében meglepő, hogy 1996 novemberében a macedónok még 11-1-re tudtak nyerni a nagyhercegségben. "Liechtenstein szenzációs pontszerzése Macedónia ellen" - hirdeti a Liechtensteiner Vaterland című újság címlapja. A mérkőzés hőse a svájci másodosztályban vitézkedő FC Vaduz labdarúgója, Michael Stocklasa, aki a 93. percben kiegyenlítette Hristov nyolcadik percben megszerzett vezetését.

"Miközben a szkopjei felkészülés során minden játékosom képes volt megcsinálni azt, ami a minimális győzelmet eredményezte volna, addig most semmi sem sikerült. Liechtenstein az utóbbi években hatalmasat fejlődött" - nyilatkozta bosszúsan Nikolaj Ilievski, macedón szövetségi kapitány. "Miután a macedónok hosszú labdákkal próbálkoztak végig, ezt kellett kivédekeznünk. Azt hiszem, játékosaim pszichésen gyorsabbak voltak. Sok negatív gondolat kavarog a fejekben, de ha megnyerjük a párharcokat, s merünk támadni, akkor megteremthetjük azt a szükséges pluszt, ami a pontszerzéshez kell" - értékelte a sikert kollégája, Ralf Loose.

Pontot vesztett Skócia a feröeriek ellen/sport/focivilag/20020907megkezdodtek.htmlAz Eb-selejtezők menetrendje és eredményei/sport/focivilag/20020905azebselejtezok.html

A svájci labdarúgó-válogatott biztos győzelemmel mutatkozott be az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. A helvét gárda 4-1-re verte Grúziát, s az első fordulót követően vezeti is a 10. csoportot. A vendégcsapatot az sem dobta fel, hogy a Grúz Labdarúgó Szövetség elnöke, Merab Zordania pénteken bejelentette: amennyiben a csapat kvalifikálja magát az Eb-re, egymillió dollár jutalmat ajánl fel a válogatott számára. A találkozón Frey révén az első félidőben szerzett vezetést Svájc, ezt a hátrányt Arveladze még egalizálni tudta. Aztán sorozatban Yakin, Müller, majd az egykori dortmundi csatár, a jelenleg a svájci Young Boysban futballozó Chapuisat is bevette a grúz kaput.

Eredmények
7. csoport:
Liechtenstein - Macedónia 1-1 (0-1)
gól:
Michael Stocklasa (90.), illetve Hristov (8.)

10. csoport:
Svájc - Grúzia 4-1 (1-0)
gól:
Frei (37.), H. Yakin (63.), Müller (74.), Chapuisat (82.), illetve S. Arveladze (62.)