Vágólapra másolva!
A FIFA által az idén bevezetett általános átigazolási szabályzat főleg az angol klubok számára jött nagyon rosszul, hiszen míg a többi európai országban, ha kisebb-rövidebb ideig is, de volt egy olyan időszak, amikor a csapatok nem szerződtethettek új focistákat, addig Nagy-Britanniában március végéig szabadon igazolhattak az egyesületek. A brit első osztály képviselői éppen ezért most kérik is a FIFA-t, hogy enyhítsen a szigorú szabályokon.

A nemzetközi szövetség által hozott új szabály értelmében a klubok a nyáron augusztus 31-ig szerződtethettek új focistákat, és ezt követően egészen januárig nem vehetnek újabb játékosokat. Ráadásul a FIFA azt is meghatározta, hogy egy futballista egy naptári esztendőben csak egyszer válthat csapatot, ami meglehetősen értelmetlen határozat, hiszen a fociban inkább szezonban szokás gondolkozni. Arról nem is beszélve, hogy Angliában rendkívül elterjedtek voltak a rövid idejű kölcsönadási szerződések, az élvonalbeli együttesek gyakran adták kölcsön két-három, vagy akár egy hónapra fiatal, az első csapatba még bekerülni nem tudó játékosaikat tapasztalatszerzés céljából, az új szabályzat azonban mindezt lehetetlenné tette.

A FIFA maga is észlelte, hogy döntése a legtöbb egyesületnek, és főleg játékosnak csak hátrányt jelent, azok a focisták ugyanis, akik augusztus 31-ig nem találtak maguknak új klubot, fél évre csapat nélkül maradtak. A szövetség éppen ezért a minap némi engedményt adott: a FIFA által minden tagállam szövetségébe elküldött értesítés szerint a klubok az átigazolási időszakon kívül is szerződtethetnek olyan focistákat, akiknek semmilyen egyesülethez nincsen élő kontraktusa. A labdarúgók azt azonban nem tehetik meg, hogy az eligazolás érdekében kikényszerítik szerződésük felbontását - csak azok a játékosok váltak szabadon igazolhatóvá, akiknek augusztus 31-én nem volt élő szerződésük.

Összeomolhat az angol labdarúgás/sport/focivilag/20020402osszeomolhat.html

Az angol másodosztály, azaz a Division 1 együttesei azonban ennél is nagyobb engedményeket szeretnének elérni annak érdekében, hogy megelőzzék az esetleges anyagi vészhelyzetet. A National League ugyanis az idén a televíziós szerződések hiánya miatt meglehetősen rossz pénzügyi helyzetbe került, több klub az utolsó pillanatban menekült meg a csődhelyzettől, mégpedig úgy, hogy legjobb játékosait eladta a Premier League-s egyesületek valamelyikének. A jelenlegi szabályok szerint azonban ez januárig nem lehetséges, vagyis ha egy klub most kerülne csődközeli helyzetbe, akkor esélye sem lenne a megmenekülésre. A liga éppen ezért azt szeretné elérni, hogy klubjai szükség esetén eladhassanak futballistát, valamint engedélyezzék számára, hogy az élvonalbeli csapatoktól rövid időre vehessenek kölcsön játékosokat. "Beszámoltunk a FIFA-nak a helyzetről, és jelenleg a nemzetközi szövetség döntését várjuk. Nagyon reméljük, hogy az illetékesek elfogadják érveinket, és méltányossági alapon kedvező határozatot hoznak" - jelentette ki a National League igazgatója, Andy Williamson.