Vágólapra másolva!
Az európai labdarúgást általánosan érintő anyagi válság Angliában elsősorban nem a Premiership együtteseit, hanem az alacsonyabb osztályokban szereplő csapatokat sújtotta: az ITV Digital nevű televíziós társaság csődje miatt a klubok jelentős összegtől estek el, s így jó néhány másodosztályú egyesület került katasztrofális pénzügyi helyzetbe. A PFA, a labdarúgók szövetségének elnöke, Gordon Taylor meglehetősen radikális tervet talált ki megoldásként.

Taylor szerint az alcsonyabb osztályok ügyeit intéző National League-nek el kellene adnia az egyik feljutó helyet a Premiershipnek, és ezzel az összeggel kisegíthetné a rossz helyzetben lévő egyesületeket. A sportvezető szerint az élvonalbeli klubok természetesen örülnének annak, ha eggyel kevesebb csapat esne ki a Premier League-ből, és az első osztálynak ez akár százmillió fontot is megérne. Ez klubonként mindössze ötmilliót jelentete, ami nem olyan nagy összeg, de a második vonalban szereplő csapatok számára életmentő lehetne.

Mindez azt jelentené, hogy mindössze két gárda esne ki a Premiershipből, a First Divisionből pedig csak ketnő jutna fel, vagyis csak az első helyezett kerülne fel automatikusan, a másodiknak már részt kellene vennie a rájátszásban. "Az ötletet már elő is terjesztettem a liga legutóbbi ülésén, és egyáltalán nem lepődtem meg azon, hogy senki sem tiltakozott ellene. Valóban radikális lépésről lenne szó, de véleményem szerint csak a Premiership mentheti meg az alacsonyabb osztályokat, és ez mind a két szervezetnek az érdeke" - jelentette ki Taylor, aki a PFA elnökeként a nyáron már ötmillió fontos gyorssegélyt utalt át a National League számlájára.

Az ötlet meglehetősen heves reagálást váltott ki az érdekeltek körében, a legtöbben ellenzik az ilyenfajta megoldást. A Premiership mindesetre máris hivatalos közleményt adott ki az ügyben, amely szerint az élvonal nem vállaná a megmentő szerepét. "Taylor terve egy rövid távú megoldás lenne egy hosszú távú problémára. A National League egyesületeinek anyagi helyzetét inkább egy belső reformmal kellene rendezni. A Premiership elkötelezve érzi magát a jelenlegi rendszernek, amely az angol labdarúgás hagyományaiban gyökerezik" - állt a kommunikében. A dolog persze érthető, hiszen még ha néhány, kieséstől fenyegetett élvonalbeli klub bele is menne abba, hogy anyagi áldozatot vállal a kieső helyek csökkentése érdekében, az élkluboknak nem éri meg ötmillió fontot fizetni azért, hogy mondjuk a Manchester City vagy a West Ham ne essen ki.

A drukkerek sem örülnének a dolognak: véleményük szerint Taylor terve csak arra lenne jó, hogy még tovább növelje a különbséget a gazdagok és a szegények, a Premiership klubjai és az alcsonyabb osztályokban szereplő együttesek között. Úgy tűnik tehát, hogy a ligának más megoldást kell találnia a problémára.