Vágólapra másolva!
Érdekes javaslatot dolgozott ki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), amely várhatóan bevezeti a mérkőzésszám-limitet, amely meghatározza majd, egy labdarúgó egy szezon során mennyi tétmérkőzésen léphet pályára. A szakemberek új szabályzattól azt várják, hogy egy-egy labdarúgó ne játsszon évi 60-70 találkozót, s ezáltal ne sérüljön senki. Se mentálisan, se fizikálisan.

A FIFA orvosi bizottságának vezetője, Jiri Dvorak professzor az Observer Sportnak nyilatkozva elmondta, a labdarúgó-világbajnokság előtt és alatt tapasztalt eseteket vetették össze, s megállapították, a könyörtelen terhelésnek kitett futballisták legtöbbje komoly fizikai problémákkal küzd. Szinte példanélküli, hogy a vébén olyan sztárok, mint Zinedine Zidane, Robert Pires és David Beckham nem, vagy igencsak keveset játszhattak sérülés, fáradtság vagy mindkét ok miatt.

Két héttel korábban az angol Arsenal francia klasszisa, Patrick Vieira pnaszkodott arra, hogy nincs ideje a regenerálódásra, ezáltal gyakorta küzd sérüléssel. A középpályás tavaly hatvanhat tétmérkőzést vívott.

"Furcsa, hogy busz- és kamionsofőrök számára elő van írva, mennyit vezethetnek naponta, de ehhez hasonló szabályok a labdarúgásban abszolút hiányoznak. Éppen ezért el kell fogadnunk egy olyan alapelvet, amely védi a játékosok egészségét" - nyilatkozta Dvorak.

Engedmény az átigazolási szabályzatban/sport/focivilag/20020914engedmeny.html

A felvetés nem aratott osztatlan sikert a sportágon belül, Angliában például a három legnagyobb klub vezetőedzője Arsene Wenger (Arsenal), Sir Alex Ferguson (Manchester United) és Gérard Houllier (Liverpool) javasolta, a megterhelő szezon miatt a Premiershipben vezessenek be januári szünete, ám a klubelnökök egyhangúan elvetették az ötletet.