Vágólapra másolva!
A Budapesti Honvéd terhelés-élettani laboratóriumában évente legalább egyszer felmérik az NB I-es és az NB I B-s csapatokat, és az idei vizsgálatokon, akárcsak a tavalyiakon, az derült ki, hogy fizikailag többet már nem lehet kisajtolni ebből az állományból.

Világtendencia, hogy túlterheltek a labdarúgók, bár a világ ez esetben inkább azokat az országokat jelenti, amelyekről gyakran kapunk hírt, tehát erős bajnokságuk van, és meghatározóak a nemzetközi kupákban. Világos: éppen az erős bajnokság, a zsúfolt nemzetközi program miatt fáradtak a futballisták ezekben az országokban; tehát képzelhetnénk, hogy a magyar labdarúgás maga a rusztikus idill távol a nyüzsgő világtól, de a felmérések szerint a magyar játékosok is kimerültek.

Petrekanits Máté, a Budapesti Honvéd terhelés-élettani laboratóriumának vezetője elmondta, hogy a hazai labdarúgók is fáradtabbak a kelleténél. "Kimutatható, hogy sokan nem eléggé fittek, amikor elkezdődnek a vizsgálatok" - magyarázta. "A kimerültség a játékban úgy jelentkezik például, hogy az agy késve adja ki a parancsot, vagy a láb néhány millimétert téved a labda továbbításánál, a finom mozdulatok elvégzésénél."

Limitálnák a futballisták meccsszámát/sport/focivilag/20020923limitalnak.html

Tavaly készült az első átfogó felmérés, négy év kihagyás után, az összes csapatról, Petrekanits Máté akkor azt mondta, hogy javultak a labdarúgók fizikai mutatói az elmúlt években, és jobban is hajtanak a játékosok, mint korábban, és ami munkát el kell végezni, azt elvégzik, de azt is látni kell, hogy még így is eléggé el vannak maradva az európai középmezőnytől.

Az idei vizsgálatok nem sok változást mutattak, érthető, hiszen a mezőny is lényegében ugyanaz. "El kell fogadnunk, hogy ez a mezőny ennyire képes" - folytatta a labor vezetője. "Ahhoz, hogy lényegesen jobb mutatókat kapjunk, sokkal több labdarúgó kell. Tízezer játékosra jut egy igazi tehetség, tehát a jelenleginél jóval nagyobb merítésre van szükség, több gyereket kell bevonni a labdarúgásba."

Petrekanits szerint a játékosok kimerültségére is a "football baby boom" lenne idővel a megoldás, mert ha több a jó játékos, kevesebb az egyre jutó teher.

Kósa Tamás

Salamon fáradtság miatt nem válogatott (2000.10.05.)20001005salamon.html