Vágólapra másolva!
Varsóban, az Európai Labdarúgó Szövetség által rendezett, szerdáig tartó nemzetközi edzőkonferencián a bírói munka modernizálásáról tanácskoztak a résztvevők, elsősorban a júniusi világbajnokság sok esetben botrányos játékvezetése kapcsán. Sven Göran Eriksson, az angol válogatott svéd szövetségi kapitánya a több sportágban már sikerrel alkalmazott "videobíráskodás" bevezetését javasolta.

"A játékvezetők sokszor nem tudnak százszázalékos biztonsággal dönteni, különösen a tizenhatoson belüli büntetőgyanús szituációkban bizonytalanok, ilyenkor nem kéne mást tenniük, mint kiszaladni az oldalvonal mellé és visszanézni az esetet. Ez a játékot sem hátráltatná, hiszen legfeljebb fél percig tartana" - fejtegette a szigetországi szakvezető.

A vb-döntőt dirigáló olasz Pierluigi Collina szkeptikus a lehetséges változtatásokkal kapcsolatban: "A futball egy gyönyörű játék, amit már hosszú ideje változatlan szabályokkal játszanak. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi viszonyok között tökéletes élvezetet nyújt mindenkinek" - nyilatkozott a négy alkalommal is az év bírójának választott kopasz sípmester. "Ez az elképzelés egyszerűen utópisztikus, minden meccs öt óra hosszat tartana és különben is: ki döntené el, hogy mit kell visszanézni és mit nem?" - tette fel a kérdést Michal Listkiewicz, a házigazda lengyel szövetség elnöke, egykori játékvezető.

Lehetőségként merült még fel, s most is szóba került, hogy legyen egy másik dirigense is a mérkőzéseknek, aki a pálya mellől segítené a bíráskodást. "Mi már kipróbáltuk ezt három-négy éve az olasz kupában, de nem vált be" - utasította el Collina ezt a felvetést is.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága zürichi ülésén többek között arról döntött, hogy módosítja a játékvezetői bizottság összetételét és munkáját. A FIFA a koreai-japán közös rendezésű világbajnokság botrányai miatt határozott a változtatásról.

A testület a FIFA felépítésének megreformálását is elhatározta. Az új koncepció kidolgozására tíz hét áll rendelkezésre. A cél, hogy az eddiginél jobban elkülönüljenek a hatáskörök és hatékonyabb legyen a szövetség marketing-tevékenysége. Eldőlt az is, hogy még ebben az évben kinevezik az új főtitkárt. A svájci Michel Zen-Ruffinen júniusi távozása óta honfitársa, a gazdasági ügyekért is felelős Urs Linsi látja el ezt a feladatot.

A szövetség úgy döntött, hogy ezentúl minden kiállított játékosra automatikusan minimum egy mérkőzésre szóló eltiltás vár. A határozat szerint, az eddigi szokásokkal ellentétben, a futballistáknak nem lesz lehetőségük fellebbezni ez ellen, még akkor sem, ha esetleg bizonyítani tudják igazukat. A kiállított játékosok csak egyetlen egy esetben kerülhetik el a kényszerpihenőt, ha a bíró utólag elismeri, hogy téves döntést hozott. A FIFA mind a 204 tagországát értesíti az új szabályról, aminek a bevezetését október 1-re tervezi.

A FIFA szerint is tévedett Moreno20020621afifa.htmlA FIFA-elnök szerint is gyenge a bíráskodás20020620afifaelnok.html