Vágólapra másolva!
Hat évig tartó huzavona, többszöri tervmódosítás után az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) csütörtökön megállapodásra jutott valamennyi érintett féllel a londoni Wembley-stadion újjáépítéséről, így jövő hétfőn megkezdődhet a régi létesítmény bontása, egy új sportkomplexum felépítése.

A mintegy 750 millió fontos (több mint 290 milliárd forintos) költséggel felépülő új angol nemzeti stadion a világ legdrágább sportlétesítménye lesz. Az Adam Crozier, az FA vezérigazgatója és Tessa Jowell, a brit kormány sportért felelős kulturális minisztere által csütörtökön Londonban ismertetett tervek szerint az új arénát a neves angol építész, Lord Foster vezette csoport "álmodta meg". A lebontásra kerülő régi helyén egy rendkívül korszerű, 90 ezer férőhelyes stadion épül, amely nemcsak az angol labdarúgás fellegvára lesz, hanem a nézőtér "szűkítésével" atlétikai versenyek megrendezésére is átalakíthatóvá válik. A jóváhagyott tervek alapján most már bizonyos, hogy eltűnik a Wembley híres kettős tornya.

A komplexum építési költsége 50 százalékkal magasabb, mint amennyivel a két évvel ezelőtt elkészült hivatalos fejlesztési tervben számoltak. A sportlétesítmény maga 325 millió fontot emészt fel, ami duplája a három évvel ezelőtt Cardiffban felavatott csodálatos Millenium Stadion építési költségeinek.

A fejlesztési program finanszírozásának nagy részét a német Westdeutsche Landesbank biztosítja: 425 millió font értékben 16 évre nyújt hitelt az építésért felelős Wembley National Stadium Ltd. nevű vállalkozásnak. Az FA 150 millió fonttal száll be, 50 százalékkal többel a korábban tervezettnél. A nemzeti lottóalapból 120 milliót kapott a vállalkozás, ez utóbbit azonban már szinte teljes egészében a földtulajdonjogok megszerzésére kellett költeni. A kormány és a londoni fejlesztési ügynökség 50 millió támogatást ad.

Az 1923-as "születésű" Wembleyben utoljára 2000 októberében játszottak labdarúgó-mérkőzést. A buldózerek már hetek óta készen állnak körülötte, hogy hétfőn végre megkezdjék a munkát. Az új stadion várhatóan 2006-ra épül fel.