Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa első fordulója után már csak a Ferencvárosért szoríthatunk a nemzetközi kupaküzdelmekben. A Fradi kettős győzelemmel jutott túl Kocaelisporon, ám pénteken a törökországi diadal mellett már a soros UEFA-ellenfél kiléte is téma volt a zöld-fehérek körében.

Kár lenne elhallgatni, hogy a Ferencváros figyelmetlenül kezdte a Kocaelsipor elleni visszavágót, amit legjobban a gyatra védekezés és a gyakori labdaeladás jelzett. Nem véletlen, hogy a magyar együttesből toronymagasan Szűcs Lajos bizonyult 90 perc legjobbjának. A magyar hálóőr bravúrok sorozatát mutatta be, s nagy része van abban, hogy a Fradi kettős győzelemmel, kapott gól nélkül tudta le a párharcot. Hikmet Karaman, a Kocaelispor edzője, akinek távozását egyébként kórusban követelte a hazai publikum, el volt ájulva Szűcs produkciójától.

Az összképtől azonban nem lehet eltelve senki az Üllői úton, ám az is igaz, amit Garami József, az FTC szakmai igazgatója mondott a lefújást követően: "A kupasorozatnak ebben a szakaszában már nagyon nehéz kettős győzelemmel, sőt, kapott gól nélkül továbbjutni, ezért feltétlenül dicséretet érdemel a csapat. Továbbá azért is, mert a ciprusi visszavágóval ellentétben, ezúttal lényegesen fegyelmezettebben futballozott. A fejlődést pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy megtanultunk idegenben is nyerni, ami manapság különösen megbecsülendő a nemzetközi porondon, főként a török futball világranglistán elfoglalt 10. helyének fényében."

Az említett fegyelmezettség tényleg jellemező volt Fradi játékosaira, kivéve a brazil Leandrót, aki csereként a pályára libbenve - feleslges faultot követően - megkapta harmadik sárga lapját, így a következő körben az első mérkőzést kénytelen kihagyni.

A rutinos szakvezető szavait alátámasztja azon egyszerű tény is, hogy az UEFA-kupa első fordulójában a Ferencvároson kívül csupán a cseh Sparta Praha és az Újpestet búcsúztató Paris Saint-Germain került tovább dupla győzelemmel és kapott találat nélkül. Ugyanakkor azt sem illdomos elhallgatni, hogy a lellkileg és fizikailag felkészült csapat ezúttal rossz játékkal győzött Izmitben, elvégre akadtak olyan időszakok a mérkőzésen, amikor a zöld-fehérek többet passzolták taccsra a labdát, mint társnak.

Pénteken délután érkezett haza a ferencvárosi küldöttség, az izmiti a 90 percet a Ferencváros két legjobbja értékelte: "Nem mondom, hogy kevés dolgom volt, de szerencsére elmaradtak a fergetegesnek beharangozott török támadások" - mondta Szűcs Lajos. "A hangulat sem bizonyult olyan pokolinak, mint amivel riogattak minket, igaz, a négygólos hátrány eleve meghatározta a törökök kedályállapotát. Meg különben is, inkább a saját bánatukkal voltak elfoglalva, s ahogy hallottam üvöltve követelték az edző lemondását. A meccsről annyit, nem játszottunk jól, viszont okosan."

Hajrá Fradihttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=26900

"A gólom előtt észrevettem, hogy a törökök az általuk felrúgott Vukmirt provokálják, gyorsan összenéztem Szili Attilával, aki a szabadrúgásból rögtön elindított, s mivel a hazai kapus is késve indult ki a kapujából nem volt nehéz dolgom a hasa alatt a háló közepébe gurítanom a labdát" - elevenítette fel a győzelmet érő találat történetét Lipcsei Péter. "Ezután végképp megnyugodtunk, s bár nem brillíroztunk, kétség sem férhetett a továbbjutásunk jogosságához."

Mivel az UEFA-kupa 2. fordulójának sorsolására kedden kerül sor, Garami József, a egyelőre csak a vágyairól tudott beszélni: "Lehetőség szerint olyan csapatot szeretnénk ellenfélnek, amely ellen reális esélyünk lehet a továbbjutásra. Dragóner Attila, aki Izmitben is az együttes legjobbjai közé tartozott, konkrétan is megjelölte a számára kívánt riválist: "Az osztrák Sturm Graznak örülnék a legjobban, mert oda legalább 3-4 ezer szurkolónk elkísérne bennünket. A Sturmban szerepel egyébként a hajdani ferencvárosi center, Szabics Imre és a volt győri Korsós György is."

Eltörölték az Újpest és a Fradi büntetését/sport/magyarfoci/20021004eltoroltek.htmlKenesei miatt felháborodott a Fradi/sport/magyarfoci/20021002kenesei.html

Ugyanakkor további magyar játékosok együttese is kerülhet az FTC útjába, ilyen az izraeli Hapoel Tel-Aviv, ahol Halmai Gábor, a német Werder Bremen, ahol a hajdani Üllői úti kedvenc, Lisztes Krisztián szerepel, az ugyancsak német Hertha, ahol Király Gábor és Dárdai Pál egyaránt frontember, a török Denizlispor, ahol Kabát Péter az egyik csatár. Noha nem beszéltek össze, Lisztes és Király is a következőképpen reagált arra, hogy esetleg az FTC-vel sorsolják össze csapataiakat: "Ez nem lenne jó, ha lehet, kerüljük el egymást és csak a döntőben találkozzunk."

Bánki József