Vágólapra másolva!
Gérard Houllier sokak szerint azzal tette a legnagyobb szolgálatot a Liverpoolnak, hogy edzősége idején rendbe rakta a Vörösök védelmét, amely a szakértők szerint a kilencvenes években a legfőbb oka volt annak, hogy a gárda nem tudott sikereket elérni. Mostanában azonban ismét gondok vannak a klub hátsó alakzatával, hiszen kevés a bevethető középhátvéd, éppen ezért a hírek szerint Houllier januárban, az átigazolási időszak megnyílásával ezt a csapatrészt szeretné megerősíteni.

A Liverpool a kilencvenes években az 1990-es bajnoki cím megszerzése után csupán egyetlen sikert ért el, 1995-ben elhódította a ligakupát, és a Vörösök drukkerei valósággal istenítik a csapat francia mesterét, Gerard Houllier-t, aki visszavezette Európa élcsapatai közé a gárdát.

A gall tréner 1998-ban érkezett az Anfield Roadra, és szinte azonnal látta, hogy az eredményesség érdekében elsősorban a védelmen kell változtatnia. Az első szezon leginkább a kísérletezés jegyében telt el, olyan futballistákat is kipróbált a védelem tengelyében, mint a kameruni Rigobert Song, az ír Steve Staunton és Phil Babb, de ekkor még nem sikerült "gatyába ráznia" a hátsó alakzatot: a csapat az 1998-99-es szezonban 49 gólt kapott.

1999 nyarán aztán megérkezett az egyesülethez a svájci Stephan Henchoz és a finn Sami Hyypiä, akiket ekkor még senki sem tartott sokra, de ez a két focista a Liverpool sikereinek egyik fő záloga lett: azóta is ők alkotják a csapat védelmének alapját, és a négyhátvédes rendszerben a két középső védő posztján tulajdonképpen három éve kiszoríthatatlanok a kezdő tizenegyből.

Az eredmények pedig nem maradtak el: a csapat évről évre feljebb lépett a tabellán, 2001-ben UEFA-, FA-, liga- és európai Szuperkupát nyert, a 2000-2001-es és a legutóbbi pontvadászatban pedig a legkevesebb gólt kapta a Premiershipben.

A Premiership állása/sport/focivilag/20021006apremiership.html

Mostanában azonban ismét a védelem jelenti a legfőbb gondot Houllier számára. Miközben a csatársorban olyan kiválóságok állnak a rendelkezésére, mint Michael Owen, Emile Heskey, El Hadji Diouf és Milan Baros (akik közül egyszerre maximum hárman lehetnek a pályán), és a középpályán is válogathat a jobbnál jobb focistákból, addig a hátsó alakzatban, még konkrétabban a védelem tengelyében már nem ilyen nagy a választék. Henchoz-n és Hyypiä-n kívül ugyanis tulajdonképpen nincs is a keretben olyan futballista, aki kifejezetten középhátvéd lenne. Szükség esetén Jamie Carragher, Djimi Traoré vagy éppen a középpályás Salif Diao is játszhat ezen a poszton, azonban ez nem az igazi megoldás.

Márpedig most úgy tűnik, hogy ilyen "szükségmegoldásra" lesz szükség, mert Henchoz hosszabb időre kidőlt a sorból, a svájci játékosnak bokasérülés miatt legalább öt hetet kell kihagynia.

Liverpool Fan Clubhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=27020

Az eset mindenesetre elgondolkoztatta Houllier-t, aki a hírek szerint januárban, amikor erre lehetősége adódik, egy középső védőt szeretne igazolni. Természetesen a kiszemeltek is megvannak Igor Tudor és Jonathan Zebina személyében, ami kissé "megijesztette" a Liverpool fanatikusait. Zebina ugyanis az AS Roma színeiben nem annyira kiváló teljesítményéről, hanem bizonytalanságairól híresült el, míg Tudor az utóbbi időben inkább védekező középpályásként szerepelt a Juventusban.

Utóbbiért állítólag a Liverpool 18 millió eurót ajánlana a torinóiaknak, akik viszont legalább 23 milliót szeretnének kapni érte. Zebina szerződtetésére már nagyobb az esély, hiszen ő többnyire csak csere a Romában, ráadásul francia, ami Houllier-nél mindig előny.