Vágólapra másolva!
Michel D'Hooghe, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) orvosi bizottságának belga elnöke legfeljebb évi 60 mérkőzést tart egy labdarúgó számára elviselhetőnek a szervezet tartós károsodásának veszélye nélkül. A nemzetközi futballban mértékadó szakértőnek számító, egykori kiváló labdarúgó Michel Platini nem lát esélyt a meccsek számának csökkentésére.

A bruges-i orvos azt megelőzően nyilatkozott a belga sajtónak, hogy Zürichben szerdán összeült az általa vezetett testület ennek a kérdésnek a tanulmányozására. Megfontolják, hogy korlátozzák-e szabállyal, hány mérkőzést játszhat egy év alatt egy labdarúgó. "Munkacsoportunk megpróbálja kidolgozni a fizikai igénybevétel felső határának labdarúgókra szabott módszerét. Franciaországban, Hollandiában és Kanadában már végeztek ilyen tanulmányokat, de mi kifejezetten a futballra kialakított kutatást akarunk" - nyilatkozott D'Hooghe.

Az orvosi bizottság tagjai ugyanis meg vannak győződve arról, hogy az éljátékosok mai igénybe vétele már túl van a szervezet tűrőképességén, amit jelez a rengeteg sérülés."Vannak jelek, amelyek nem csalnak" - folytatta az orvos. "Azelőtt a sérülések főleg összecsapásokban keletkeztek, manapság a játékos megsérül a fizikai kimerültségtől is. A játékosok túl sok mérkőzést játszanak, és nincs idejük megvárni, amíg felépülnek a sérülésükből. Személy szerint én évi legfeljebb 55-60 mérkőzést tartanék elfogadhatónak."

Az élvonalbeli angol labdarúgók manapság egy szezonban 80-szor is pályára lépnek. Michel Platini, a hajdani francia kitűnőség, jelenleg Sepp Blatter FIFA-elnök "jobbkeze", épp ezért nem sok reményt lát a csökkentésre: "A jelenlegi helyzetben a felvetésnek mindenki ellene lenne: a játékosok, a klubok, a szövetségek, a televíziók, a szponzorok. Ha kevesebb a mérkőzés, kevesebb a bevétel, kisebb a fizetés. Ez sajnos nem megy."

László Balázs