Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa huszonnégy találkozójából - a Ferencváros meccsén kívül -  öt párosításban lesz magyar érdekeltség, sőt, az egyik találkozón mind a két oldalon szerepel majd honfitársunk. A nemzetközi közvéleményt azonban inkább a Celtic-Blackburn és a Fenerbahce-Panathinaikosz rangadók foglalkoztatják, hiszen mindkettő rendkívül pikáns párosítás.

Az APOEL Nicosia-Hertha BSC találkozó különlegessége az lesz, hogy akár három magyar futballista is ott lehet a pályán az első perctől kezdve. A hazaiaknál Sztipánovics Barnabás, aki a hét végi bajnokin megszerezte első gólját új klubja színeiben, míg a berlinieknél Dárdai Pál és Király Gábor. Utóbbi futballistának egyébként ez lesz a 25. európai kupamérkőzése, amit győzelemmel szeretne megünnepelni. A berliniek ugyanakkor meglehetősen óvatosak a találkozó előtt, és nem győzik hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem becsülik le a ciprusi együttest. Ezt jól bizonyítja, hogy a Hertha csatársorában (ebben a szezonban először) a két brazil futballista, Alex Alves és Luizao kaphat helyet. A német gárdából Andreas Neuendorf eltiltás, míg Marko Rehmer sérülés miatt el sem utazott Afrodité szigetére. A másik oldalon a legnagyobb örömet az jelenti, hogy a játékmester Kosztasz Malekkosz felépül sérüléséből, és elfoglalhatja a helyét a kezdő tizenegyben.

Csalódást keltő eredményeket produkál a Hertha/sport/focivilag/20021018csalodast.html

Két magyar focista léphet pályára a Sturm Graz-Levszki Szófia mérkőzésen, de ők egy csapatban: a graziaknál Szabics Imre szinte biztosan a kezdők között lesz, míg Korsós György várhatóan a kispadon kezdi a találkozót. A kupameccsre a Sturm melegített jobban, hiszen a hét végén 3-0-s győzelmet aratott az Admira Wacker Mödling ellen (Szabics egy gólt szerzett), míg a Levszki a bolgár örökrangadón ugyanilyen arányban szenvedett vereséget a CSZKA-tól. Ez utóbbi eredmény azt jelenti, hogy a bolgárok trénere, a jugoszláv Szlavoljub Muszlin számára forró lett a kispad, és ha csapata az UEFA-kupában is lebőg, akkor könnyen lehet, hogy veheti a kalapját.

Lisztes Krisztián együttese, a Werder Bremen Hollandiába utazik, hogy a Vitesse Arnhemmel mérje össze az erejét, és a nagy kérdés az, hogy a legutóbbi két bajnokiján egyaránt négy-négy gólt kapó védelem mennyire tudja összekapni magát. A csapat trénere, Thomas Schaaf szerint a Werder esélye abból áll, hogy az arnhemiek együttese nagyon tapasztalatlan, és ha nyomást gyakorolnak rá, akkor könnyen hibázik. Lisztes természetesen a kezdő tizenegyben kap helyet, és a középpályán várhatóan a francia Johan Micoud lesz a partnere, kisebb sérülése ellenére. A Hapoel Tel-Aviv, Halmai Gábor gárdája az elmúlt szezonban az UEFA-kupa egyik meglepetéscsapata volt, és sikersorozata egy angol klub, a Chelsea ellen kezdődött, amit a szentföldiek akár jó ómennek is tekinthetnek, lévén most a Leeds Uniteddel kell megmérkőzniük. Az első találkozóra Angliában kerül sor, és a Leeds annak ellenére is esélyesebb, hogy Robbie Fowler a várakozással ellentétben nem épült fel. A magyar érdekeltségű együttesek során a török Denizlispor zárja, amely Kabát Péterrel a soraiban Prágában lép pályára a Sparta ellen.

FTC-Stuttgart: Garami és Magath kijelölte kezdőcsapatát/sport/magyarfoci/20021030ftcstuttgart.htmlMagath: Nagyon jók a Fradi csatárai/sport/magyarfoci/20021030magath.htmlKérdéses Szkukalek Stuttgart elleni játéka/sport/magyarfoci/20021029kerdeses.html

A második forduló rangadóit illeti, a legnagyobb várakozás a Celtic-Blackburn mérkőzést előzi meg. A "Battle of Britain", azaz a britek csatája a skót-angol rivalizálás miatt alapból meglehetősen pikáns, és a helyzetet tovább fokozza, hogy a Rovers trénere, Graeme Souness játékosként és edzőként is dolgozott a Celtic ősi riválisánál, a Rangersnél. A szakvezetőt ennek köszönhetően valószínűleg nem fogják valami barátságosan fogadni Glasgow-ban. Ami a futballt illeti, az angoloknál Damien Duff és Andy Cole is felépült, vagyis a Blackburn lehető legjobb összeállításában játszhat, míg a hazaiaknál Sztilian Petrov a hét végi bajnokin ugyan kézközépcsont-törést szenvedett, de ennek ellenére is játszani szeretne.

Pár évvel ezelőtt még a Fenerbahce-Panathinaikosz összecsapáson is hasonló hangulat lett volna, hiszen a törökök és a görögök nem nagyon kedvelik egymást, most viszont mindenki nagyon szívélyes a másik féllel szemben. Nem véletlenül: a két ország ugyanis közösen szeretné megrendezni a 2008-as Európa-bajnokságot, és bármiféle rendbontás alaposan lerontaná a pályázat előnyeit. Ennek megfelelően az Isztambulba megérkező görög csapatot virágokkal fogadták a repülőtéren, és a drukkerek is nagyon fogadkoztak, hogy nem lesz semmiféle botrány a találkozón. Erről azonban úgyis az eredmény fog dönteni.