Vágólapra másolva!
Szabó András, a magyar futsalválogatott szövetségi edzője szerint az orosz csapat a kedden kezdődő szegedi Európa-bajnoki selejtezőtorna favoritja, az izraeli és a lett együttes ugyanakkor legyőzhető. A magyar keretben kizárólag fővárosi labdarúgó kapott helyet, kilencen a bajnok és kupagyőztes Cső-Montage-ból, öten az Aramisból érkeztek.

Másodszor próbálkozik a magyar futsalválogatott Szegeden, hiszen két évvel ezelőtt is Szeged adott otthont az Eb-selejtezőnek. A cél: kvalifikáció a 2003-as olaszországi Eb-re. A múltkor kicsin múlott, hogy végül Hollandia mehetett tovább, a "tulipánok" ugyanis nagyobb különbséggel verték az ellenfeleket, mint a mieink (a két gárda, mármint a holland és magyar pedig nem bírt egymással).

Nem könnyű feladat vár a mieinkre, ugyanis az első futsal-Eb győztese, a második Eb rendezője, Oroszország is a csoport tagja. Az oroszoknál profik játszanak a futsalbajnokságban, nálunk a játékosok egy része a hagyományos, nagypályás bajnokságokban is szerepel, illetve munka mellett sportolnak a válogatott tagjai.

A csoport további két résztvevője Lettország és Izrael, papírforma szerint a mieinknek mindkettőt le kell győznie. Ha ezt teljesítik a fiúk, akkor péntek este jöhet az orosz csapat elleni "ki-ki meccs". A rendezésen és a közönségen valószínűleg semmi nem múlik majd, hisz két éve is közel kétezren nézték meg a hollandok elleni "döntő" meccset. Az újszegedi sportcsarnok azóta kétszer akkora szurkolósereget képes fogadni.

A mieink az idén tizenöt meccset vívtak, s ebből mindösszesen hármat vesztettek el, nyolc győzelem és négy döntetlen mellett. Az összeszokottság hiányára nem panaszkodhat Szabó András szövetségi kapitány, hisz a válogatott csupán két klubra épül. Kilencen a Bajnokok Ligájában is vitézkedő Cső-Montage BFC, öten az In Time Aramis csapatából érkeztek.

Mi is az a futsal? - részletes szabályleíráshttp://www.foci.hu/teljeshir.php?hid=12689

A futsalról annyit, hogy ez a hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt sportág a teremlabdarúgás egy speciális formája, négy mezőnyjátékos és egy kapus játssza egy kézilabda pályán, kézilabda kapukra: a nagypályán használttól "puhább", más szerkezetű és kisebb labdával, amely gyakorlatilag nem pattan. Kétszer húsz perc tiszta játékidőt küzdenek végig a csapatok. A nagypályához képest tilos a becsúszás, pergő, izgalmas és nagyon gyors játék.

A küzdelmek hét csoportban zajlanak, az olaszországi döntőben a házigazda mellett a győztesek szerepelhetnek.

Az 1. csoport programja:
november 5., Szeged:
Oroszország - Izrael: 16 ó
Magyarország - Lettország 18 ó

november 6., Makó:
Oroszország - Lettország 17 ó
Magyarország - Izrael 19

november 8., Szeged:
Izrael - Lettország 16 ó
Oroszország - Magyarország 18 ó

Barok István