Vágólapra másolva!
A spanyol ligában dolgozó edzők közül aligha van olyan nehéz helyzetben bárki is, mint az Athletic Bilbao mestere: a klub ugyanis, tradícióinak megfelelően, csak és kizárólag baszk játékosokat szerződtet, ami minimálisra csökkenti erősítései lehetőségeit. Jupp Heynckes tavaly többször panaszkodott is emiatt, ám végül mégiscsak maradt a csapat élén, amely pocsék szezonkezdet után csak mostanában kezd magára találni.

A bilbaói csapat az előző idényben sokáig várakozáson felül szerepelt, és jó ideig még az sem volt elképzelhetetlen, hogy a dobogón végezzen, hiszen tíz fordulóval a zárás előtt a második helyen állt, azonban a csúcs közeléből nagyot zuhant a gárda. Utolsó nyolc mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni az Athletic, és végül meg kellett elégednie a nyolcadik pozícióval, ami az előző két szezon eredményéhez képest még mindig előrelépést jelentett. Jupp Heynckes akkori nyilatkozataiból ugyanakkor kiderült, hogy a német mester egyre nehezebben fogadja el a klub igazolási elveit; az egyik interjúban például kijelentette, hogy a Bilbaóval a spanyol bajnokságban szerepelni olyan, mintha valaki egy bogárhátú Volkswagennel versenyezne a Forma-1-ben.

A nyár pedig nem sok jót ígért a tréner számára, hiszen erősítésre szinte semmilyen lehetősége nem volt az együttesnek. A Don Balón című spanyol futballmagazin például külön táblázatot közölt arról, hogy egyáltalán kik jöhetnek szóba mint a klub új igazolásai, és ezen a listán még húsz név sem szerepelt, ráadásul többségük alacsonyabb osztályokban futballozott. Az Athletic ennek megfelelően tulajdonképpen csak egyetlen, valóban új szerzeményt igazolt a nyár folyamán, de a Real Madridtól megszerzett Aitor Karanka számára sem jelent teljesen új környezetet a San Mamés, hiszen itt ismerkedett meg a sportág alapjaival, és egészen 1997-ig itt is futballozott. Akkor szerződött a Real Madridhoz, ahol azonban az elmúlt szezonban csak kiegészítő embernek számított, és mivel lejárt szerződését nem hosszabbították meg, így ingyen térhetett vissza nevelőegyesületéhez. A 28 esztendős hátvéd hároméves kontraktust kötött az Athletic Bilbaóval, a szerződésben szereplő kivásárlási klauzula pedig negyvenmillió euró lett, ami szinte garantálja, hogy Karanka Baszkföldön fejezi be pályafutását.

A csapattal Karankán kívül még hét olyan focista kezdte meg a nyári alapozást, aki egy évvel korábban nem Heynckes irányítása alatt készült a bajnokságra, de már akkor mindanyian az Athletic focistái voltak. Négyen a klub B csapatából kerültek fel a felnőttek közé; közülük egyedül Carlos Gurpegi volt az, aki már bemutatkozhatott a Primera Divisiónban, míg további három focista az előző szezonban kölcsönben szerepelt: César a Racing Santanderben, Luis Prieto az Eibarban, Carlos Merino pedig a Burgosban. Sokkal örömtelibb hír volt, hogy Bilbaóban (jobban mondva Zamudióban, ahol az Athletic edzőtábora volt) készült a pontvadászatra Ismael Urzáiz is, akiről pedig az előző idény végén mindenki biztosra vette, hogy távozik az egyesülettől.

A válogatott csatár szerződése ugyanis lejárt a baszkoknál, ő pedig nem tudott megegyezni a vezetőséggel a kontraktus meghosszabbításáról. A klub kétéves szerződést ajánlott a focistának, opcióval a harmadik idényre, de a játékos hosszabb távú megálapodást szeretett volna kicsikarni, ráadásul a tervezetben szereplő pénzösszeg sem nyerte el a tetszését. A focista persze nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire szeretne maradni, ám ez rajta kívül álló okok miatt nem lehetséges, eközben pedig tárgyalásokba kezdett többek között a skót Rangers FC-vel, valamint több angol egyesülettel is. Meglepődve kellett azonban tapasztalnia, hogy sehol sem tették elé álmai szerződését, így végül nem maradt más a számára, mint hogy hátraarcot csinált, és júliusban odafirkantotta a nevét a klub által kínált kontraktusra.

Az alapozás idején Heynckes mester rendkívül elégedett volt focistái teljesítményével, míg az erőnléti edző, Ángel Vilda külön kiemelte, hogy a játékosok remek kondícióban vannak. Erre szükség is volt, hiszen az első fordulóban rögtön az egyik legfontosabb találkozóra került sor, a Real Sociedad elleni baszk derbire, amelyen azonban a Bilbao 4-2-es vereséget szenvedett. Ráadásul ezen a mérkőzésen a két középső védő, Karanka és Asier del Horno, valamint a válogatottban a Puskás Ferenc-stadionban bemutatkozott középpályás, Pablo Orbáiz is megsérült, így a következő játéknapon az FC Barcelona ellen egyikük sem játszhatott, a gárda pedig a San Mamésban szenvedett 2-0-s vereséget. E két összecsapás a drukkerek számára talán a legnagyobb fontossággal bír, így nem csoda, hogy a német szakvezetőt rögtön kikezdték, és miután az eredmények később sem nagyon javultak, sokan már biztosra vették, hogy Heynckest hamarosan a volt szövetségi kapitány és tősgyökeres baszknak számító Javier Clemente váltja. A klub sportigazgatója, Andoni Zubizarreta azonban megnyugtatta a trénert, hogy eszük ágában sincsen meneszteni őt, annak ellenére sem, hogy a Bilbao 23 éve nem rajtolt ilyen rosszul a ligában.

A szakember azonban továbbra sem aludhat nyugodtan: noha a Celta Vigo ellen végre sikerült megszerezni az első hazai győzelmet, a Spanyol Kupában (amely sorozatban az előző szezonban az elődöntőig menetelt a gárda, és talán az egyetlen lehetőség volt a nemzetközi porondra való kilépésre) már a második fordulóban kiesett a csapat a negyedosztályú Irún ellenében.