Vágólapra másolva!
Amikor legutóbb nyerni tudott a Barcelona a Riazorban, még Bobby Robsonnak hívták az edzőt, és Ronaldónak a centert. Ez nem tegnap volt, hanem hét éve. A sorsdöntő - győzelmet jelentő - barcelonai gólt akkor Juan Antonio Pizzi szerezte, azóta viszont hatszor egymás után kapott ki a katalán csapat a Deportivo otthonában. Hatodszor szombat este, egy reménytelenül unalmas meccsen, amelyen a döntetlen lebegett mindvégig a vendégek szeme előtt, s amikor a 82. percben Scaloni vezetéshez juttatta Irureta legénységét, már képtelen volt újítani a partra vetett halként vergődő Barca.

Hat látogatás, hat keserves visszaút üres tarisznyával az Ibériai-félsziget északnyugati, esős-szeles csücskéből, a barátságtalan éghajlatú, ámde messze földön híres konyhaművészetéről ismert Galíciából. Sem az első Van Gaal-érában (három alkalommal), sem Llorenc Serra Ferrer, sem Carles Rexach, sem most újból az amszterdami mágus alatt nem sikerült győzni Európa egyik legrettegettebb stadionjában. Van Gaal személyes mérlege még szomorúbb a Rizaorban: hat látogatás, hat kudarc. Kétszer még a kilencvenes évek derekán, az Ajax edzőjeként, majd négyszer már a Barcelonával. De még a híres-nevezetes Johan Cruyff-féle "Dream Team" sem járhatott mulatozni a Riazorba! Ennek bizonysága, hogy az elmúlt tíz évadban mindössze egyetlen Barca-győzelem (1996/1997, 0-1) és ugyanannyi döntetlen (1995/1996, 2-2) színesíti egy kissé az amúgy egyhangú, nyolc Depor-győzelemmel sötétített képet. Még azokban az években, amikor bajnokságot nyert a Van Gaal-alakulat (1997/1998 és 1998/1999), akkor is vereség jutott osztályrészül a gránátvörös-kékeknek a Riazorban, egy 3-1 és egy 2-1 képében.

Szombaton már a 40. másodpercben megszerezhette volna a vezetést az Iruretára legkevésbé sem jellemző módon két csatárral (Diego Tristán és Roy Makaay) pályára küldött La Coruna. Makaay egyedül tört kapura, de Bonano, az argentin csodás reflexszel bele tudott piszkálni a közeli lövésbe. Ezt követően még egy ravaszul kanyarodó, bal belső csűddel megtekert Tristán-bomba riogatta a katalán híveket, aztán csendes apátiába süppedt a 22 játékos és a 34 ezer gallego drukker (csaknem telt ház).

Javier Irureta már a 24. percben cserélt: a teljesen szürke Amaviscát, a Real Madrid egykori csillagát a paraguayi Roberto Miguel "Toro" Acunával váltotta, és a 30 éves exzaragozai középpályás nevéhez méltóan bikaként rontott a vendégek védőfalának. Sokáig eredménytelenül. Van Gaal érthetetlenül nem adott játéklehetőséget a hét közben, a Galatasaray ellen kiválóan futballozó Gerardnak és a brazil Geovanninak, vélhetően azért, mert mindketten támadó szellemű futballisták, s szombaton a védekezés volt napirenden. Az argentin Riquelme egyetlen percet sem kapott a szőrös szívű hollandustól, beállhatott viszont a brazil Rochemback és ebben a szezonban először - a 70. percben - Dani García is.

A Primera Division menetrendje/sport/focivilag/20020830primera.htmlFC Barcelonahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36311

A második félidőben sem változott sokat a játék képe, irtózatos erőfeszítéseket tett mindkét csapat, hihetetlen mennyiséget dolgoztak a játékosok, de erre mondta egykor egy halhatatlan kritikus: akkor talán jobb lett volna ekét kötni mögéjük... Merthogy játék az nem volt. Kluivert, a jelenlegi Barcelona egyetlen világklasszisa folyvást reklamált, ami nem éppen a kifogástalan idegállapot velejárója. Lionel Sebastian Scaloni, a Depor 24 éves argentin jobbhátvédje már addig is csapata egyik legaktívabb játékosa volt, a 82. percben azonban végképp a mezőny legjobbjává nőtte ki magát: beverekedte magát a tizenhatoson belülre, s kemény bombát küldött Bonano kapujának jobb sarkába. Scaloni hatodik idényét tapossa La Corunában, de eddig igazán nem tudott gyökeret verni a csapatban. Talán majd most.

A kegyelemdöfést egy cserejátékos, Albert Luque, a Mallorcától érkezett válogatott csatár adta meg négy perccel később, s hiába nyilatkozta Van Gaal a lefújás után, amúgy jó magyarosan, hogy "nem érdemeltünk vereséget", azért aki látta a mérkőzést, az egyetért e sorok írójával: győzelmet még kevésbé érdemelt volna a katalán alakulat. Ami azért is érthetetlen, mert pontveszteség nélkül (!) száguldott át a Bajnokok Ligája csoportküzdelmein, sorozatban aratott hat győzelemmel.

A Barcelonának egyébként remek sorozata szakadt meg ezzel a kudarccal: utóbbi hat meccséből ötöt megnyert, egyet döntetlenre adott. Fokozza a katalánok keservét, hogy a besepert három ponttal a Depor (17 pont) megelőzte a 15 ponton megragadt gránátvörös-kékeket. A barcelonai sajtó azt is Van Gaal és a klubvezetés szemére hányja, hogy bár szombat este hat katalán játszott a Riazor gyepén, közülük csak Puyol, Xavi és Fernando Navarro erősítette a vendégeket, Capdevila, Sergio és Luque a hazaiaknál remekelt. Valóságos bűnnek tartják a lokálpatriota újságírók a katalán tehetségek kirekesztését a tartomány reprezentatív csapatából.

A nap másik mérkőzésén a Villarrealnak az sem okozott gondot, hogy a 87. percben kiállították Ballesterost, két egységgel később ugyanis Belletti bevitte a győztes találatot.

Primera Division, tizedik forduló:
Deportivo La Coruna - FC Barcelona 2-0 (0-0)
gól:
Scaloni (82.), Luque (85.)

Villarreal-Sevilla 1-0 (0-0)
gól:
Belletti (89.)
kiállítva: Ballesteros (87., Villarreal)

Ch. Gáll András