Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA évről évre díjazza az adott esztendő legjobb játékosát, akit a nemzeti tizenegyek szövetségi kapitányainak szavazata alapján választanak meg. A szokásoknak megfelelően egy hónappal a ceremónia előtt bejelentették, hogy melyik három futballista végzett az első három helyen, ám a végső sorrendre csak december 17-én kerül sor. Addig is lehet töprengeni: miért éppen ez a három labdarúgó végzett a dobogón?
EPA
Ronaldo harmadszor nyerhet
Fotó: EPA


Ez az argentin, a spanyol vagy a horvát mester esetében még megbocsátható bűnnek tűnik, de ha a laoszi, a guami (mint az 1996-ban történt) vagy a namíbiai és Costa Rica-i trénert tesz így (akár 1997-ben), az már rossz fényt vett az egész szavazásra. Manapság ez már nem nagyon fordul elő, de így is felmerül a kérdés: egy ruandai, Virgin-szigeteki vagy ománi szövetségi kapitány mennyiben kíséri szemmel a világ labdarúgásának eseményeit az év folyamán? A legvalószínűbb, hogy csak a legfontosabb eseményekre figyel oda, és ez az idén a világbajnokság, valamint a Bajnokok Ligája volt. Ez alapján az első három helyezett kiléte nem is olyan meglepetés.

Érdemtelen Aranylabda-jelöltek/sport/focivilag/20021120erdemtelen.htmlKi a legjobb focista?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36550Brazília ötödször világbajnok/focivb/20020630brazilia.html

A brazil Ronaldo kétségtelenül a világbajnokság egyik legnagyobb sztárja volt, nyolc találattal szerezte meg a gólkirályi címet, márpedig ilyen sok találatot utoljára Gerd Müller szerzett. Ugyanakkor a vébén kívül egyáltalán villogott: a World Cupot megelőzően az Internazionaléban csak elvétve lépett pályára, ráadásul az idény legfontosabb találkozóján, az utolsó fordulóban, amikor a milánóiak számára a világbajnoki cím volt a tét, csődöt mondott. Ezt követte a világbajnokság, majd a vébét követően a hónapokon keresztül tartó hercehurca az áigazolása körül, amelynek végén valóban a Real Madridban kötött ki. A királyi gárdánál azonban egyelőre nem tudta azt nyújtani, amit vártak tőle, eddig három gólt ért el, ami azért tőle mindenképpen kevés. A világbajnoki remeklés azonban elég volt a számára ahhoz, hogy bekerüljön az első háromba, sőt, jó esélye van a végső elsőségre is.



Figo az Év labdarúgója (2001.12.17.)/sport/focivilag/20011217figo.html

A harmadik jelölt, Oliver Kahn is elsősorban a vébén mutatott teljesítménye alapján kerülhetett be a három legjobb focista közé. A World Cupon őt választották meg a torna legjobbjának - azonban még a finálé előtt, hogy aztán a döntőben a brazilok az ő hibájából szerezzék meg a vezetést, és végül a győzelmet. Ez persze semmit sem von le abból, hogy nélküle a Nationalelf soha nem jutott volna be a döntőbe. Kahn ráadásul a Bayernben is remekelt, de a bajorok és a német válogatott szereplése is kiválóan mutatta, hogy védhet bármilyen jól egy kapus, meccseket ő sem tud nyerni. Ennek ellenére e három focista közül talán ő érdemelné meg leginkább a díjat.

EPA
Kahn majdnem mindent megfogott és elért
Fotó: EPA

Ha jobban belegondolunk, akkor két olyan focistát is lehet mondani, akinél a 2002-es FIFA World Player-díj jobb helyen lenne: Roberto Carlos és Michael Ballack. Előbbi játékos az a futballista, aki egy meghatározott teljesítményt minden egyes mérkőzésen hozni tud - és ez alap nála annyi, ami másnál már kiemelkedőnek számít. Zidane és Ronaldo egy személyben: a vébé előtt, alatt és után is remekül focizott, BL-győztes, világbajnok és az Európai Szuperkupa döntőjének legjobbja.

De Michael Ballack sem panaszkodhat, ha visszatekint az idei esztendőre: Kahn mellett ő volt a Nationalelf másik húzóembere a vébén, rúgott két sorsdöntő találatot, nála tübb gólpasszt senki sem adott a World Cupon. A világbajnokság előtt a Bayer Leverkusennel remekelt, utána pedig a Bayern München egyik legjobbja volt.