Vágólapra másolva!
Miután a vb-t követően lemondott a válogatott csapatkapitányságáról, Marc Wilmots, a legismertebb belga futballista most politikai babérokra pályázik: a Reformer Mozgalom (MR) felvette őt országos szenátusi listájának negyedik helyére.

Az MR teljes titokban tartott tárgyalások után jelentette be diadalmasan a hírt, hogy a népszerű játékos, aki jövőre fejezi be pályafutását a német Schalke 04-ben, az ő listájukra fogja gyűjteni a szavazatokat az országos parlamenti választásokon. Daniel Ducarme, az MR elnöke a 33 éves labdarúgóval való megállapodásuk után kijelentette: "Mindenki ismeri Marc Wilmots harcosságát és bátorságát. Őszinte ember, aki szívvel lélekkel hisz az összehangolt cselekvésben. Jelenléte azon a szenátusi listán, amelyet Louis Michel külügyminiszter vezet, elsőrangú minőséget és erősítést jelent nekünk".

Ötvenen jelöltek az Aranylabdára/sport/focivilag/20021119otvenen.html

Az MR a kormánykoalíció egyik erős pártja, az ország franciaajkú déli felében a szocialisták után a második legjelentősebb politikai erő. Wilmots az idei világbajnokságon, ahol a belga válogatott az ő vezetésével a legjobb 16 közé jutott, pályafutása csúcsára ért. A legjobb nyolc közé jutásért játszott mérkőzésen is ragyogóan helytálltak a "vörös ördögök" a brazilok ellen. A ex-csapatkapitány még szívesen játszott volna egy-két idényt a Schalke 04-ben, de már sokadszor műtött térde annyira nem bírja a terhelést, hogy úgy döntött: jövőre abbahagyja.

A belga labdarúgásban nem ő az első, aki a jövőévi választások idején már a politikai pályán próbál szerencsét. Alain Courtois, a szövetség korábbi főtitkára először az Anderlechtnél próbált vezető álláshoz jutni, de a hagyományosan flamand értékrendű klubnál nem találta a helyét az elnök és az új edző, Hugo Broos mellett, így ő is a politika felé fordult. Előbb a franciaajkú kereszténydemokratáknál tapogatózott, végül ő is a liberálisoknál kötött ki.

A nap játékosa: Marc Wilmots (Belgium)20020614anap.html