Vágólapra másolva!
Október végén még minden a legnagyobb rendben volt Paris Saing-Germain háza táján: a 12. fordulóban az Olympique Marseille ellen 3-0-ra nyert a csapat, és ezzel fellépett a dobogó második fokára. A klub tehát a lehető legjobb úton haladt afelé, hogy elérje kitűzött célját, és végre bajnoki címet szerezzen, ám novemberben semmi sem sikerült az együttesnek: a PSG öt bajnokin csak egy pontot szerzett, visszacsúszott a tizedik helyre, és a tréner, Luis Fernandez pozíciója is megkérdőjeleződött.
Forrás: MTI
Ronaldinho nehezen lendült játékba, most azonban hozzájárulhat edzője menesztéséhez


Különösen a védelem tűnt acélosnak, a PSG ugyanis a tucatnyi összecsapás felén egyáltalán nem kapott gólt, és mindössze kétszer fordult elő, hogy a kapusnak, Lionel Letizinek egynél többször kellett kiszednie a hálóból a labdát. Minden a lehető legnagyobb rendben lévőnek tűnt tehát, amikor beütött a krach: novemberben az együttes öt bajnokit játszott, amelyeken mindössze egyetlen pontot szedett össze, és a második helyről a tizedikre csúszott vissza. Az a PSG, amely 12 meccsen mindössze nyolc gólt kapott, most öt meccsen 11 alkalommal kapitulált.

Mindez már csak azért is érthetetlen, mert a védelem összeállítása az utolsó, Monaco elleni találkozó kivételével szinte egyáltalán nem változott. A Fernandez által kulcsfontosságúnak tartott Cristóbal-Pochettino-Heinze tengely végig együtt maradt, mindössze annyi történt, hogy a sérült Paulo César helyett a negyedik ember többnyire El-Karkuri volt. A változások inkább a középpályán, és a csatársorban történtek, de ebben a két csapatrészben korábban sem volt egyértelmű, hogy ki számít alapembernek, hiszen itt Fernandez a rotációs szisztémát alkalmazta. Elöl ugyan nem nagyon tudott variálni az elmúlt hónapban, mivel két támadója, a brazil Aloisio és a nigériai Ogbeche is kidőlt a sorból sérülés miatt, így tulajdonképpen csak egyetlen vérbeli csatára maradt az argentin Cardetti személyében, akire korábban nem lehetett panasz, hiszen hét gólig jutott, de a "fekete novemberben" egyetlen alkalommal sem tudott betalálni. Sokak szerint ennek legfőbb oka az volt, hogy nem kapta meg a megfelelő kiszolgálást a középpályáról, márpedig ő nem az a típusú futballista, aki látványos cselekkel képes helyzetbe hozni magát.

Szó ami szó, a francia lapok legtöbbször egy középpályással kapcsolatban írtak a PSG-ről az utóbbi időben, ez a futballista pedig nem más, mint a brazilé Ronaldinho. A csapat kétségtelenül legnagyobb sztárja a világbajnokságot követően kicsit lassabban került arra az erőnlétre, amit Fernandez megkövetelt tőle, de amikor utlérte saját magát, a csapat egyik legjobbja lett. Elsőként a hatodik játéknapon szerepelt a kezdő tizenegyben, amikor a PSG a Lille ellen elszenvedte első vereségét, de gólt szerzett, és a L'Equipe osztályzatai alapján a gárda legjobbja volt, a Marseille elleni rangadón pedig kétszer is betalált. Ezután azonban következtek a problémák, és a hírek szerint egyre növelkedett a feszültség a focista és trénere között.

Fernandez azzal volt elégedetlen, hogy el kellett engednie Ronaldinhót a brazilok Korea elleni barátságos mérkőzésére, szerinte ugyanis a focistának azt lett volna a legjobb, ha végre kipiheni magát, mivel kisebb bokasérüléssel bajlódott. Később ugyan beletőrödőtt, hogy a focista elutazik Ázsiába, de legalább azt kérte a dél-amerikaiaktól, hogy csak egy félidőn keresztül szerepeltessék. Ronaldinho azonban végigjátszotta a meccset, és a következő bajnokin így csak csereként lépett pályára. Ez persze nem nyerte el a labdarúgó tetszését, ráadásul a brazil tévében állítólag kijelentette: ha Fernandez marad, akkor januárban távozik a PSG-től. Ő ugyanis a csatársor mögött, amolyan fantasistaként érzi a legjobban magát, a tréner viszont hol középpályásként, hol csatárként játszatja. A nagy egyesületek persze rögtön kaptak az alkalmon, és a zuhanyhíradó szerint a Juventus és a Manchester United is azonnal bejelentkezett Ronaldinhóért, míg a Deportivo már nyár óta szeretné megszerezni.

Jelen pillanatban pedig úgy tűnik, hogy a PSG-nél inkább Ronaldinhót tartják meg, mint Fernandezt. Az elnök, Laurent Perpere ugyan kijelentette, hogy egyelőre nem jutott eszükbe a szakvezető elbocsátása, ám ha nem változik a helyzet, akkor változtatni kell. "Senki sem érinthetetlen. Vannak szituációk, amikor le kell vonni a következetéseket abból, amit látunk, és jobb változtatni, mint teljesen belesüllyedni a nehézségekbe" - mondta Perpere, és a jól értesültek máris Ottavio Bianchi és Philippe Troussier nevét emlegetik. A Lyon elleni győzelem mindenesetre enyhített a Fernandezen lévő nyomáson, de egyáltalán nem biztos, hogy a bajnokságot vele fejezi be a PSG.