Vágólapra másolva!
A kispesti szurkolók zöme nagyon szereti Szurgent Lajost. A vezetők pedig vészhelyzetben rendre a trénert kérik fel, hogy irányítsa az együttest a kispadról. Nem volt ez másként ősszel sem, amikor is a KHFC elöljárói az utolsó öt fordulóra kötöttek szerződést Szurgenttel.

A piros-feketék aztán az egykori center dirigálásával egyből nyertek Siófokon, majd legyőzték a rivális Békéscsabát is, Sopronban és Székesfehérváron viszont kikaptak, akárcsak a záró meccsen a Fraditól. A Bozsik-stadionban nyílt titok, hogy szeretnék szerződtetni a horvát Marijan Vlakot, aki korábban a Ferencvárosnál is tevékenykedett edzőként, majd hazatért a Dinamo Zagrebhez. Egyelőre azonban teljes a csend edzőügyben Kispesten, mindenesetre Szurgent Lajossal erről is szót ejtettünk a minap.

- Nem zavarja, hogy már suttognak az esetleges utódjáról?
- Egyáltalán nem zavar, hiszen eleve öt fordulóra kötöttünk szerződést, a pályaedzői megállapodásom pedig automatikusan él tovább. A lényeg, hogy bennmaradjunk, és ennek érdekében én mindenben segítem a klubot.

- Több labdarúgó leigazolásáról is hallani, ez ügyben kikérték a véleményét?
- Nem, de ez még nem is időszerű. Persze mivel jól ismerem a csapatot, ezáltal a szerkezeti gondokat, jólesne, ha egyeztetnének az esetleges szerződtetések kérdésében, de hangsúlyozom, nem magam, hanem az együttes miatt. Nem mindegy ugyanis, hogy mely posztokra hozunk embereket. Nem a név bűvöletében kell élni, hanem célirányosan és minőséget igazolni.

- Mondana példákat a célirányos erősítéseket illetően?
- Nem szívesen, hiszen még csak szűk körben esett szó a megszerzendő játékosokról, ám annyit elárulhatok, hogy a Fradi elleni meccsünkön is kizárólag a rutin döntött a zöldek javára, vagyis tapasztalat futballistákra is szükségünk lesz. Ugyanakkor a már említettet Ferencváros elleni 90 perc során a fiatalok is bebizonyították, hogy lehet rájuk számítani, Vadóczék ugyanis végig egyenlő ellenfelei voltak Lipcseiéknek. Mindössze rutinban, rafinériában maradtak alul, ennyi azonban éppen elég volt a vereséghez.

- Mivel dirigálásával előrelépést lehetett tapasztalni a Kispest játékában, adja magát a kérdés, mennyire bántaná, ha semmilyen szerepet nem kapna az első csapat mellett?
- Nem örülnék neki, az biztos, de eret sem vágnék magamon, hiszen számomra tényleg a csapat az elsődleges. Én már teljesen összenőttem a Kispesttel, innen csak virgáccsal zavarhatnak el, annak pedig kifejezetten örülök, hogy amióta kineveztek vezetőedzőnek, többen is észrevették a pozitív változásokat a gárda játékában.

Bánki József