Vágólapra másolva!
Az AS Monaco gárdája két évvel ezelőtt még bajnoki címet szerzett a francia élvonalban, azóta viszont nem szerepelt valami jól: előbb 11., majd 15. helyen végzett az együttes. Most ismét jól áll a csapat, 19 forduló után a harmadik helyet foglalja el, a klub anyagi helyzete viszont korántsem ilyen jó. Az egyesület előtt két lehetőség áll: vagy új befektetőket keres, vagy pedig a télen kénytelen eladni legjobb játékosait.
Forrás: EPA
A képpel ellentétben most a Monaco van szorongatott helyzetben Fotó: EPA

A nagyhercegség csapata mindig is az egyik legnagyobb költségvetéssel rendelkező francia klubnak számított, de mivel az elmúlt két idényben nem sikerült kiharcolni a nemzetközi porondon való szereplés lehetőségét, a befektetett összeg egyáltalán nem térült meg, sőt: a Monaco tekintélyes adósságot halmozott fel. A hírek szerint az augusztusi fizetéseket csak majd egyhónapos késéssel tudták kifizetni, a többi őszi bérezés miatt pedig a klubnak kölcsönöket kellett felvenni. A napokban felmerült annak a lehetősége, hogy az elnöknek, Jean-Louis Camporának sikerül új befektetőket találnia: a president a Fedcominvest nevű céggel tárgyalt, amely hajlandó lett volna százmillió eurót adni a Monacónak.

A vezetőség többi tagja azonban nem volt elragadtatva a Fedcominvesttől: a pletykák szerint ugyanis a cég szoros kapcsolaban áll az orosz maffiával. Márpedig a nagyhercegség egyesülete nem engedheti meg magának, hogy akárcsak az árnyéka is felmerüljön bármiféle törvénytelensésgnek a klubbal kapcsolatban: nem csak a hercegi család hírneve miatt, hanem azért is, mert a Monaco korábban rendkívül keményen felléppett a többi klubnál előfordult hasonló machinációk miatt (elég, ha csak az Olympique Marseille-re és Bernard Tapie-ra gondolunk). Így az elnökségi ülésen a klub vezetőségében helyet foglaló Rainer herceg megvétózta a tervezett együttműködést a Fedcominvesttel, és a hivatalos közlemény szerint december 21-én, azaz szombaton vizsgálja a szóba kerülő más befektetőkkel.

Ha viszont egyetlen komoly szponzort sem sikerül találni, akkor nem marad más, mint hogy az egyesületnek a télen el kell adnia pár játékosát. Érdeklődőben persze nincsen hiány, hiszen a csapat jól szerepel a bajnokságban, 19 forduló után a harmadik helyet foglalja el a tabellán, és több futballista is remek teljesítményt nyújtott az ősszel. A legkapósabb a mexikói középhátvéd, Rafael Márquez, aki a világbajnokságon is kiválóan futballozott, és már majdnem egy éve "üldőzik" őt az európai sztárcsapatok. Korábban a Real Madridot emlegették a leggyakrabban a védővel kapcsolatban, azonban az utóbbi időben a Juventus is bejelentkezett a focistáért, és Márquez saját bevallása szerint szívesebben futballozna a torinóiaknál, mint a királyi gárdában.

A nap játékosa: Shabani Nonda (AS Monaco)/sport/focivilag/20020804anap.html

A másik játékos, akiért nagy az érdeklődés, nem más, mint a gárda csatára, Shabani Nonda, aki 19 forduló után vezeti a francia bajnokság góllövőlistáját 11 találattal. Vele kapcsolatban eddig konkrétan csak az olasz Reggina neve merült fel, de a hírek szerint több angol klub is rendszeresen megfigyelőket küld miatta a Monaco találkozóira. A szintén kiváló formában lévő csapatkapitány, Ludovic Giuly iránt a Fulham FC érdeklődik, az angolok nyolcmillió eurót fizetnének a középpályásért.