Vágólapra másolva!
Jorge Valdano, a 27-szeres spanyol bajnok, kilencszeres Európa Kupa-győztes Real Madrid sportigazgatója afféle összegző nyilatkozatot adott a centenáriumi esztendő lezárásaképpen. "A 2002-es év hű tükre volt annak, amit a klub jelent a világ labdarúgásának: Bajnokok Ligáját, európai szuperkupát és interkontinentális kupát nyertünk idén" - jelentette ki az argentin menedzser, az 1985-ös UEFA-kupa győztes csapat sztárja.

"Hosszú, fáradságos munkával teli év volt, tele eredményekkel és olykor nehézségekkel. Ebben az egy évben szinte minden benne volt, amit egy évszázad alatt adott a klub a sportágnak" - kezdte Valdano.

Az esztendő sikerét, jóllehet a bajnoki kicsúszott Raúlék kezéből, a három trófea garantálja. "A Real Madridnál mindig a hazai bajnokság élvez kitüntetett szerepet, de ne feledjük el: a világ úgy ismeri klubunkat, mint a kilencszeres Európa Kupa-győztest. Márpedig ebben a tekintetben kitettünk magunkért. Mindezt Tokióban mérhettük le igazán. A 2000-es BL-győzelmünket követően Tokióban, az interkontinentális kupameccsen úgy fogadtak bennünket, mint az egyik legnagyobb klubot, most pedig, a kilencedik után, mint minden idők legnagyobb futballcsapatát. Hát, ennyit léptünk előre két év alatt, pedig már azt hittük, nincs hová előrelépnünk."

A Primera Division állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20021222aprimera.html

Valdano számára Zinedine Zidane-nak a Bajnokok Ligája döntőjében a Bayer Leverkusennek rúgott csodálatos kapásgólja volt az esztendő csúcspontja. "Ebben a robbanásszerű jelenetben benne volt a futball egész lényege. Egyesült benne a látványosság, a szépség, a hatékonyság és a dicsőség. S mindez egyetlen másodpercbe sűrítve."

A legjobb mérkőzés viszont nem a BL-döntő, hanem a negyeddöntő visszavágója volt Madridban, a Bernabéu-stadionban, a címvédő Bayern München ellen. "Számomra ez volt az évtized mérkőzése."

Ronaldo a Salamanca tulajdonosa lehet/sport/focivilag/20021225ronaldo.htmlRonaldo bezsebelte az Év játékosa címet is/sport/focivilag/20021217ronaldoe.htmlRonaldo nyerte az Aranylabdát/sport/focivilag/20021216ronaldo1.html

A legszomorúbb nap viszont március 6. volt, a Király Kupa döntője, ugyancsak a Bernabéuban, a centenárium napján. Ekkor a Deportivo La Coruna leckét adott a Madridnak taktikából és szervezettségből, s 2-1-re legyőzte az ünnep mámorában úszó hazaiakat. A mérkőzés után Florentino Pérez elnök nyilvánosan bocsánatot kért a szurkolóktól. "Pedig a Bernabéu nyolcvanezer nézője nagyon készült a fiestára. Viszont egyszersmind magasztos is volt ez a pillanat, mert megmutattuk, hogyan kell emelt fővel veszíteni. Merthogy sportszerűen veszíteni sokkal nagyobb művészet, mint győzni."

"Ronaldo érkezése nagyban gazdagította a csapatot, erősíti a klub nemzetközi presztízsét, arculatát. Leszerződtetése Figo és Zidane leszerződtetéséhez hasonló jelentőségű, hiszen mindhárman az Aranylabda tulajdonosai. Nincs még egy klub a Föld kerekén, amely három aktív aranylabdással büszkélkedhetne."

Real Madrid Fan Clubhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=27000

Valdano nem feledkezett meg a helyi kedvencről, Raúlról sem. "A közönség szeretete legszebben múlt szerdán, a Világválogatott elleni meccsen mutatkozott meg, amikor az Aranylabda átadásakor Raúl nevét kántálták. Nincs kétségem afelől, hogy egy napon ő is megkapja azt, ami neki jár. Nem beszélve arról, hogy a közönség szeretete sokkal többet ér bármilyen Aranylabdánál. Emlékszem, Raúlnak hosszú időre volt szüksége, mire megszerette őt a madridi publikum, most viszont örök időkre helyet kapott a rajongók szívében."

A most zajló Bajnokok Ligája-sorozatról: "A korábbi években a középdöntő-csoportban olyan jól álltunk, hogy az utolsó két fordulóban már lehetőséget adhattunk a tartalékoknak is a bizonyításra. Most viszont a továbbjutás a tét, mert az első két fordulóban mindössze egyetlen pontot tudtunk szerezni, s azt is jókora szerencsével. Mindent bele kell adnunk a hátra lévő négy összecsapáson. Meggyőződésem, hogy nehezebb lesz tovább lépni a csoportunkból, mint majdan abszolválni a negyeddöntőt" - szögezte le Jorge Valdano.

Ch. Gáll András