Vágólapra másolva!
A Videoton őszi vesszőfutásának első áldozata Hamar István volt. Október közepén a fehérvári vezetők a többszörös válogatott csatárt csapatkapitányként száműzték a a junior együtteshez, mivel a labdarúgó társai nevében nem fogadta el az akkoriban megfogalmazott "házirendet". Azóta Hamar nem is lépett pályára, s nem okozott meglepetést, hogy a szezon zárásakor elköszönt Székesfehérvártól, pontosabban a Videoton elöljárói szabadlistára tették a ballábas futballistát.

- Említene néhány pontot az ominózus házirendből, ami után a fehérvári vezetők szemében kegyvesztetté vált? - kérdeztük Hamart.
- Tényleg csak néhányat említenék. Például előírták, hogy mikor és hol lehet szotyolázni, vagy telefonálni, aztán a város elhagyását is előírták, továbbá azt, hogy speciel a csapatból három játékosnál több egy helyen, egy időben nem tartózkodhat, a kilenc órai takarodó pedig családos emberek lévén már-már a humoros kategóriába tartozott. A házirend utolsó pontja meg úgy hangzott, miszerint bármelyik pont megsértése azonnali szerződésbontást vonhat maga után. Az öltözőben megbeszéltük, hogy ezeket a feltételeket nem fogadjuk el, s amikor az egyik vezető érdeklődve benyitott, aláírtuk-e már a házirendet, csapatkapitányként jeleztem felé, ezt nem kivánjuk aláírni. Ezek után engem azonnal a juiniorokhoz irányítottak, s egészen a szezon végéig ott is edzettem.

- S mit gondol, mi okozta elsősorban a Videoton gyatra őszi szereplését?
- Számomra nem kétséges, hogy a vezetők nyár óta szétromboltak mindent, amit tavaly a csapat és a szakmai stáb elért. A mostani kerettel is a 6-7. hely körül kellett volna végeznünk, ám a fehérvári vezetők morális gondokat kreáltak, s ez az öltözőbe is begyűrűzött. Ami pedig engem illet, száműzetésem egyetlen vezető magánakciója volt velem szemben.

- Szabadlistára kerülését megkönnyebbüléssel, netán neheztelve fogadta?
- Megkönnyebbüléssel, hiszen ez által tisztább lett a kép körülöttem, s már kerestek is más csapatoktól. Egyébként pedig ez a történet október közepén, amikor a házirend aláírását visszautasítottuk, a Videoton és köztem egyszer és mindenkorra véget ért.

- Említette, hogy akadnak ajánlatai. Van köztük külföldi is?
- Igen, például osztrák másodosztályból, de itthonról, az NB I-ből is. Továbbá kerestek Izraelből is, ahol korábban éveket lehúztam, ám három gyerekkel már nem szeretnék ilyen távoli kalandba belevágni. Így aztán több mint valószínű, az itthoni bajnokságból vonulok majd vissza.

Információnk szerint Hamarral kapcsolatban már korábban felmerült, hogy egykori együttese, a Kispest-Honvéd kívánja szerződtetni, azaz nem kizárt, hogy a válogatott csatár visszatér a Bozsik-stadionba.

Bánki József