Vágólapra másolva!
A Borsodi Liga kiesőjelöltjénél olyan dolgok történnek, amilyenekre a világ futballjában feltehetően még nem volt példa: van menedzser, akinek az edzőszerződtetés a dolga, valamint akad ügyvezető igazgató, aki a játékosigazolásokért felel.

Érthető, hogy a labdarúgó NB I-ben 17 forduló után 12 ponttal sereghajtó Kispest erősíteni szeretne a téli holt idényben. Első "igazolásként" egy olyan menedzser érkezett a Bozsik-stadionba, aki saját állítása szerint sem hoz pénzt és befektetőt, ellenben kizárólagos joga az új edzői stáb felállítása. Az illető Kovács Attila, a két trénerjelölt pedig Détári Lajos és Kiss László. Csütörtöki kutakodásunk alapján egyikük Kispestre szerződésére sem vennénk mérget, de Kovács Attila helye legalább biztos.

Az MLSZ egykori elnöke kispesti székfoglalójában többek között kijelentette: lobbizni fog azért, hogy az NB I-es csapatok számát 12-ről 16-ra emeljék, de ezt természetesen nem kizárólag a Kispest érdekében teszi; rendkívüli MLSZ-elnökségi ülést hívatna össze, amely szabadabbá tehetné a játékosigazolások rendszerét, persze megint nem kifejezetten a Kispest érdekében; idén még csak a kiesés elkerülése a cél, jövőre azonban már a nemzetközi kuparészvétel kiharcolása, két év múlva pedig a bajnoki cím.

Kovács Attila számára azonban a jelek szerint mostanság a magyar labdarúgás komplett megreformálása helyett egyelőre elegendő, ha ígéretéhez híven edzőt talál új csapatához a felkészülés január 6-i kezdetére. Információink szerint Détári Lajos és Kiss László neve nem alternatívaként, hanem trénerduóként merült inkább fel, előbbinek ugyanis megvannak az első osztályú munkavégzéshez szükséges papírjai, utóbbinak pedig az utolsó helyezett feltámasztásához elengedhetetlen vehemenciája. Ez az elméleti modell azonban nem feltétlenül működne a gyakorlatban is, az érintettek legalábbis roppant óvatosan fogalmaznak.

Détári jól érzi magát Vietnamban/sport/magyarfoci/20030102detari.htmlKiss László hazatért/sport/magyarfoci/20030102kiss.htmlA Borsodi Liga állása és mesterlövészei/sport/magyarfoci/20021206aborsodi.html

Gál László - eddig klubigazgatóként funkcionált, Kovács Attila színre lépésével ügyvezető igazgatóvá lépett elő (vagy vissza) - érdeklődésünkre elárulta, hogy felvették már a kapcsolatot a jelenleg Vietnamban dolgozó Détárival, de hozzátette: döntés még nem született. Arról pedig, hogy Kovács Attila szerepvállalásával mennyiben változott munkaköre a klubon belül, Gál László ezt mondta: "A korábbi klubigazgatói titulusom ügyvezető igazgatóvá minősült át, ami magasabb hatáskört jelent számomra. Edzőkérdésben egyértelműen Kovács Attila dönt, a játékosigazolásokban viszont én."

A stáb összetétele és a munkamegosztás tehát még messze nem tisztázott - a Gujdár Sándor, Kiss László kettős sem kizárható -, a menedzser és az ügyvezető igazgató feladatkörét azonban már elhatárolták: előbbi szerződteti az edzőt, utóbbi a játékosokat. Ilyesmire valószínűleg nem akadt még példa a világ futballjában, különösen nem úgy, hogy a menedzser nem is befektető, nem is hoz magával szponzorokat, nem is labdarúgó szakember. Mindenesetre a Vietnamban edzősködő Détárit arról faggattuk, ha netán mégis leülne a Bozsik-stadion kispadjára, elképzelhető-e, hogy azt megosztaná Kiss Lászlóval, mire azt felelte: nem szeretne elébe menni semminek, ugyanakkor megfogadta, a jövőben maga választja meg a munkatársait.

Végezetül felhívtuk Kiss Lászlót is, aki január 1-jén tért haza az Egyesült Arab Emírségekből, esetleges kispesti munkavállalásáról pedig így beszélt: "A kispesti lehetőségről egyelőre csak fél füllel hallottam, hivatalosan nem kerestek meg, ráadásul élvonalbeli edzőként egyelőre nem is dolgozhatom, mivel nincs A licencem."

A jelenlegi állás, pontosabban Kovács Attila ígérete szerint, január 6-án nevezik ki a Kispest új vezetőedzőjét.

Bánki József