Vágólapra másolva!
Odakinn tombol a tél, ám a szurkolóknak nem kell együtt dideregniük a játékosokkal, hiszen szombaton, Nyíregyházán teremben indul az idei futballév. A Bujtosi Szabadidőcsarnokban az első napon a Debrecen, a Békéscsaba, a Vasas és a Balassagyarmat, vasárnap pedig a hazai Nyírség, a Kispest, az MTK és a Fót együttese lép műfűre a Borsodi terembajnokság csoportküzdelmeiben. A szombati eseményre legalább ezer debreceni drukkert várnak Nyíregyházára, ami nem véletlen, ugyanis a döntőt február másodikán a hajdúsági fővárosban, az impozáns Főnix csarnokban rendezik meg.

A Loki ennek megfelelően igen komolyan veszi a kispályás tornát, Szentes Lázár vezetőedző pedig már ki is jelölte tizennyolc fős utazó keretét, amelyben az alapemberek közül a brazil Flavio Pim hiányzik majd. Hasonló készülődés tapasztalható a hazai Szpari házatáján is, akárcsak a Kispest, az MTK és a többi csapat esetében.

Átlagos őszt produkált a Borsodi Liga/sport/magyarfoci/20021217volt.htmlAz ősz futballmagyarjai/sport/magyarfoci/20021216azosz.html

Az erkölcsi siker mellett az anyagiak is külön motivációt jelenthetnek a labdarúgók számára, idén ugyanis összesen már 27 millió forintnyi pénzdíjat osztanak szét. Az egyes tornák első helyezett klubjai 500-500 ezer forintot kapnak, a másodikok 300, a harmadikok és negyedikek 200 ezerrel gazdagodnak. A döntőben diadalmaskodó csapat hat-, a második négymilliót nyer, míg az elődöntők veszteseinek két-két millió lesz a bevétele. Pénzzel járnak még a különféle különdíjak is, például a gólkirály, a legjobb kapus és a legjobb mezőnyjátékos címet 250-250 ezer forinttal honorálják a szervezők.

Az előző évekhez képest érdekes újítás, hogy a játékvezetők nemcsak sárga (figyelmeztetés) és piros (négyperces, cserével végleges kiállítás) lapokat, hanem kék kártyákat is alkalmazhatnak, ez utóbbi kétperces büntetést von maga után. Újdonság továbbá, hogy valamennyi helyszínről közvetít a televízió (emiatt csak délután négykor kezdődik a torna). A férfi nézők feltételezhető örömére idén is a Miss Futball Hungary szépségverseny színesíti a programot.

Ha az idei torna is olyan hangulatos lesz, mint a tavalyi, akkor a siker előre garantált. Az egy évvel ezelőtti "drámát" persze nehéz lesz felülmúlni. Csak emlékeztetőül: a Haladás 2-1-re vezetett a Siófok elleni döntőben, amikor Filipovic, a szombathelyiek centere ki akarta rúgni a labdát a nézők közé, ám a palánkot találta el, ahonnan védhetetlenül vágódott a labda Takács kapujába. A 2-2-t követő hosszabbításban nem született találat, büntetőkkel (félpályáról kapura vezetés) aztán a Siófok nyert, az utolsót László András értékesítette. "Vigasz" a Haladásnak, "veszélyforrás" a Siófoknak, másként a sors fintora, hogy Filipovic június óta a Balaton-partiakat erősíti.

Mindenesetre a Siófok egy esztendővel ezelőtti sikere azért is emlékezetes, mert az Üllői útról érkezett Csank János ekkor ült először a balatoniak kispadján. 2002-ben egyébként a szakemberek szavazatai alapján a ferencvárosi Gera Zoltán lett a torna legjobb játékosa, míg a Haladásból Takács Tamás a legjobb kapus.

A Siófok a terembajnok (2002.02.02.)/sport/magyarfoci/20020202asiofok.html

Ami az elkövetkezendő hetekben biztosra vehető, hogy Nyíregyházán, Dunaújvárosban, Zalaegerszegen és természetesen a debreceni fináléban is zsúfolt ház várható a mérkőzéseken. Az sem lehet kétséges, hogy a kis területen zajló játékban ezúttal is a pengés, technikás futballisták érvényesülhetnek, az úgynevezett "zongoracipelők" pedig jobb, ha kivárják a sorukat a tavaszi Borsodi Liga rajtjáig...

A terembajnokság csoportbeosztása és programja (a mérkőzések minden játéknapon 16 órakor kezdődnek):
Nyíregyháza
január 11., szombat: Debrecen, Békéscsaba, Vasas, Balassagyarmat
január 12., vasárnap: MTK, Kispest-Honvéd, Fót, Nyíregyháza.

Dunaújváros
január 18., szombat: Dunaferr, Újpest, REAC, Diósgyőr
január 19., vasárnap: Ferencváros, Videoton, Pécs, Százhalombatta.

Zalaegerszeg
január 25., szombat: Zalaegerszeg, Sopron, Bük, Hévíz
január 26., vasárnap: Siófok, Győr, Haladás, Pápa.

A döntőt február 2-án, a debreceni Főnix-csarnokban rendezik meg.

Bánki József