Vágólapra másolva!
Beláthatatlan következményei lehetnek az olasz futballra nézve annak a nyomozásnak, amit pénteken rendelt el Raffale Guariniello torinói államügyész. Az itáliai sajtóban a "Calcio özvegyei" néven elhíresült ügyet mintegy 400, a legutóbbi negyven évben rejtélyes körülmények között elhunyt olasz A- és B-ligás futballista özvegye robbantotta ki.

A gyászoló asszonyok azt állítják, férjük az olasz labdarúgásban rutinszerűen alkalmazott doppingszerek szedése következtében halálozott el idő előtt.

Az esetek három fő kategóriába sorolhatók: háromféle rák, a Gehrig-kór néven ismert elhíresült sorvadásos betegség és a leukémia, azaz fehérvérűség.

A nyomozás 24 000 labdarúgó kórlapját vizsgálta meg az elmúlt, csaknem négy évtizedből, és megdöbbentő felfedezésekre jutott. Például: a Calcio labdarúgói között pontosan kétszer akkora a gyakorisága a ráknak, mint az olasz népességben általában. Aztán: a Gehrig-kór annyira ritka betegség, hogy a 24 000 vizsgált labdarúgó közül statisztikailag csupán egynél volna szabad előfordulnia. Ehelyett tizenhárman haltak meg Gehrig-szindrómában, azaz az előfordulás gyakorisága tizenháromszorosa az elvárhatónak.

Ekként Guariniello ügyész a Gehrig-szindrómát "futballista-betegségnek" nevezte el. Figyelemre méltó, hogy például a kerékpárosok között 6000 sportolót vizsgáltak meg, de egyiküknél sem diagnosztizáltak Gehrig-kórt.

Így Guarniello hetven esetben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt perel ismeretlen tetteseket. Tanúk akadnak szép számmal: nem egy régi futballista hajlandó tanúskodni arról, hogy doppingszerek szedésére kényszerítették őket.

Carlo Petrini, a Roma futballistája a 70-es évekből az egyikük. "Azoktól a szerektől, amiket kaptunk, megállás nélkül végig tudtuk futni a kilencven percet, viszont a meccs utáni hajnalon, úgy négy óra tájban, meg akartunk halni a fáradtságtól. Most, hogy visszagondolok rá, kiver a veríték" - mondta az egykori játékos.

Az alábbiakban felsoroljuk az idő előtt, rejtélyes módon elhalálozott olasz labdarúgók leghíresebbjeit:

Gianluca Signorini (Genoa, Parma): 42 éves korában, tavaly novemberben, Gehrig-szindróma vitte el.

Guido Vicenzi (1954-ben válogatott): 1997-ben, 65 évesen, szintén Gehrig-kórban halt meg.

Andrea Fortunato (Juventus): 1994-ben, 23 éves korában kapott leukémiát, egy évre rá meghalt, két csontvelőátültetés után.

Renato Curi (Perugia): 1977-ben, 24 évesen halt meg a Juventus elleni mérkőzés közben. A halál oka ismeretlen.

Bruno Beatrice (Fiorentina): 1997-ben leukémiában hunyt el, klubtársai szerint egyértelműen a dopping következtében.

Ch. Gáll András