Vágólapra másolva!
A spanyol játékosok szereplése egészen az utóbbi ideig nem volt jellemző az angol élvonalra, hiszen a hispánok számára a Primera División is megfelelő bizonyítási lehetőséget adott. Az angol klubok viszonylagos anyagi stabilitása (szemben az Európa többi részén a televíziós társaságok csődje miatt bekövetkezett recesszióval) nyomán azonban már a spanyol focisták is szívesen igazolnak a Premier League-be, és a West Bromwich Albion a hírek szerint két fővel is gyarapíthatja az angol első osztály hispán kontingensét.
Forrás: EPA
Derek McInnes (jobbra, West Bromwich) hamarosan spanyol játékostársakat kaphat Fotó: EPA

Az előző szezonban mindössze két spanyol futballista szerepelt a Premier League-ben: Albert Ferrer a Chelsea, míg Marcelino a Newcastle United kispadját koptatta, és csak elvétve léptek pályára. A nyáron azonban hirtelen több mint a duplájára nőtt az angol első osztályban szereplő hispán futballisták létszáma: Ricardo ugyan csak cserekapusnak számít a Manchester Unitedben, és még nem lépett pályára a Premiershipben, de Iván Campo a Bolton Wanderersben, míg Enrique de Lucas a Chelsea-ban rendszeresen tagja a kezdő tizenegynek. Úgy látszik, a Premier League egyre vonzóbb a spanyol labdarúgók számára, mert a hírek szerint a téli átigazolási időszakban újabb két focista teheti át a székhelyét Spanyolországból Angliába, ráadásul nem is akármilyen futballistáról van szó, hanem két volt válogatott játékosról.

A Premiership állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030111apremiership.htmlPremiership 2002/2003 - menetrend/sport/focivilag/20020815premiership.html

A kiesés ellen küzdő West Bromwich Albion legfőbb kiszemeltje az a Roberto Ríos, akinek a nyár óta nincsen klubja, mivel az Athletic Bilbaónál lejárt a szerződése, és a baszkok nem tartottak igényt rá, mint ahogyan más egyesületnél sem kívánták leigazolni (egyébként nem ő az egyetlen ilyen híres spanyol focista, Guillermo Amor is ugyanilyen cipőben jár). Pedig Ríos egykoron a világ legdrágább védőjének számított, amikor 1997-ben a Bilbao leigazolta a Real Betistől, rekordösszeget fizetett érte. Egy ideig meghatározó embere is volt a baszk csapatnak, és a válogatottban is rendszeresen pályára lépett, de az elmúlt két idényben csak ritkán kapott játéklehetőséget. A West Brom vezetőségének már a nyáron feltűnt, hogy akár ingyen is megszerezhetne egy kétségtelenül remek képességekkel megáldott, rutinos hátvédet Ríos személyében, de akkor a feleknek nem sikerült egyezségre jutniuk, elsősorban a a focista túlságosan magas igényei miatt, de egy fél év a pályán kívül meggyőzte a védőt arról, hogy lejjebb vigye igényeit. A focista ügyeit intéző angol menedzseriroda szerint a klub mindenben megegyezett Riosszal, de mivel már fél éve nem lépett pályára, így a West Brom trénere, Gary Megson meg akar győződni arról, hogy Ríos megfelelő erőállapotban van, így a hátvéd egy hétig a csapattal edz, mielőtt aláírna a szerződését.

Az újonc egyesület egy másik spanyol focistát is kinézett magának, aki még a legutóbbi idényben is a Primera División egyik sztárja volt. A Valencia támadójáról, Salva Ballestáról van szó, aki két éve nagy reményekkel igazolt a klubhoz, és bár tavaly bajnoki címet nyert a csapattal, csak 22 mérkőzésen szerepelt, többnyire csereként, a jelenlegi pontvadászatban pedig mindössze egy alkalommal volt ott a kezdő tizenegyben. Nem csoda, hogy távozni szeretne, hiszen a fentiek miatt a spanyol válogatottból is kikerült, és a hírek szerint a két klub már meg is egyezett arról, hogy Salva a szezon végéig a WBA-ban futballozik. Az angoloknak már csak a játékossal kell megegyezniük, ám mivel állítólag más brit csapatok (így a Fulham és a Manchester City) is érdeklődnek a csatár iránt, egyáltalán nem biztos, hogy a West Bromnak valóban sikerül őt megszereznie.