Vágólapra másolva!
Több futballcsapatot érintő, különféle botrányokat hozott nyilvánosságra az El Mundo című napilap és televíziós csatorna, miután rejtett kamerával rögzítették, ahogy az érintettek beismerik: nem csak egyes játékosok, csapatok és játékvezetők fizethetőek le, hanem a sportággal kapcsolatos pénzügyek adott esetben pénzmosásra is felhasználhatók. A riport kapcsán a Spanyol Labdarúgó Szövetség vizsgálatot indított.

A televíziós riport egyik jelenetében a Zaragoza egykori edzője, Marcos Alonso - aki dolgozott az Atlético Madridnál, a Barcelonánál és a Sevillánál is - bevallotta: amikor leszerződött a utolsó munkahelyére, s látta, hogy a csapat milyen rossz helyzetben van, felszólította az elnököt, tegyen valamit, fizesse le Gerardo González Oterót, a Spanyol Labdarúgó Szövetség akkori főtitkárát. A Sporting Gijón volt elnöke, Juan Arego arról nyilatkozott, hogy három és fél millió pezetáért megvásárolható volt egy mérkőzés, másfél millióért pedig egy kapus vagy egy védő.

Az El Mundo riporterei azért vették fel a kapcsolatot ez utóbbi klubbal, mert állításuk szerint befektetni szándékoztak a labdarúgásba és meg akarták venni a csapatot: 1200 millió pezetáért meg is kaphatták volna, amennyiben Arego is megkapja a részét és vezérigazgatói kinevezését.

A Primera División állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030118aprimera.htmlAlbertini hajrágólja elkeserítette Figót/sport/focivilag/20030119albertini.html

A lap szerint akadnak, akik pénzmosásra is használják labdarúgás pénzügyeit. Egyik ilyen klubtulajdonos vállalkozó egy bizonyos Ruiz Mateos nevű üzletember: övé a Rayo Vallecano, s évente 700 milliót fektet a veszteséges csapatba, ugyanakkor 20 milliárd alatt nem lenne hajlandó megválni attól.

Xantus Judit