Vágólapra másolva!
Szabics Imre a következő szezonban a német 1. FC Nürnberg együttesében folytatja pályafutását. A magyar csatár elmondása szerint azért döntött a nürnbergiek mellett, mert a gárda a Bundesligában szerepel, és a csapat mestere, Klaus Augenthaler jól ismeri őt, lévén korábban Ausztriában, a Grazer AK-ban dolgozott. Nos, jelenleg valóban ez a helyzet, de a következő szezonra mindkét dolog megváltozhat.

A Nürnberg a kilencvenes években amolyan liftező csapattá vált Németországban, a patinás egyesület az elmúlt évtizedben összesen hat alkalommal váltott divíziót: háromszor felfelé, háromszor pedig lefelé.

Az élvonalba 2001 nyarán jutott vissza az együttes Klaus Augenthaler vezetésével, és a legutóbbi szezonban végig a kiesés ellen küzdött, hogy aztán sikerüljön megkapaszkodnia a legjobbak között, és végül a 15. pozíciót szerezze meg. Mindez azért is számított nagy eredménynek, mert az egyesület anyagi helyzete korántsem volt ideális, az elmúlt években a vezetőségnek 15 millió márkás adósságot sikerült összehoznia.

Ezt a klub menedzsere, Edgar Geenen egy év alatt 3,5 millió euróra csökkentette, és ha nem lett volna az egész Bundesligát érzékenyen érintő Kirch-krízis, akkor a nürnbergiek egyenesbe is kerültek volna.

A televíziós bevételek azonban kevesebbek voltak az előzetesen vártnál, így Geenennek folytatnia kellett a spórolást. Mindez érvényesült az új játékosok leigazolásánál (a klub csupán hatszázezer eurót költött el tavaly nyáron, összesen hat futballistára), és az új szerződéseknél is. A legjobban kereső futballista, a csapatkapitány Martin Driller is "csak" évi 550 ezer eurót keres, a gárdához visszatérő Sasa Ciric belement abba, hogy alapfizetése mindössze ötezer euró legyen, és a pontprémiumokat is a felére csökkentették, minden egyes megszerzett pontért ezer euró jár.

A Bundesliga állása/sport/focivilag/20021214abundesliga.html

A cél ennek megfelelően természetesen "csupán" a bennmaradás kiharcolása volt, és bár a gárda kissé lassan kapta el a fonalat, az őszi szezon közepén úgy tűnt, hogy ez mindenképpen elérhető célkitűzés. Tizenkét forduló után a tizedik helyen állt az együttes, ám következett egy rosszabb sorozat, négy mérkőzésből egyet sem tudott nyerni csapat, és visszaesett a 15. pozícióba, és előnye mindössze három pont volt a kieső helyen álló Hannover előtt - ráadásul a német kupából is kiesett a másodosztályú Köln ellen.

A rosszabb eredmények pedig rögtön konfliktust okoztak a klubon belül, az elnök, Michael Roth ugyanis egyre élesebben kritizálta a trénert, Augenthalert. A sportvezető leginkább azt vetette a szakember szemére, hogy a csapatnak nincsen meg a megfelelő kondíciója, és túl sok gólt kap az utolsó negyedórában.

A számok pedig igazat adtak az elnöknek, hiszen a Nürnberg a 75. perc után összesen 12 gólt kapott, és ezek miatt 12 pontot veszített el, márpedig ezekkel a pontokkal az együttesnek jelenleg ugyannyi pontja lenne, mint a második Borussia Dortmundnak!

Igaz, az erőnléti edzéseket nem Augenthaler vezeti, a klubnak külön konditrénere van az egykori triatlonos Jürgen Sessner személyében, akit azonban a vezetőedző bízott meg ezzel a feladattal.

December elején, a Cottbus elleni hazai döntetlent követően (ahol a Nürnberg úgy veszített pontot, hogy az utolsó percekben emberelőnyben futballozott, a cottbusiak mégis ki tudtak egyenlíteni) össze is ült az elnökség, és a fő téma Augenthaler pozíciója volt.