Vágólapra másolva!
Hosszú szünet után végre újra magyar futballsikerről számolhatunk be. A Bangabandu nemzeti stadionban Banglades válogatottja a dél-ázsiai bajnokság döntőjében büntetőkkel felülmúlta Maldív-szigetek legjobbjait. Hol itt a magyar vonatkozás? Nos, az India melletti kis ország legjobb futballistáit immár több éve Kottán György szövetségi kapitány irányítja.

Banglades a világ egyik legsűrűbben lakott s legszegényebb országa (az egy főre jutó nemzeti jövedelem mindössze kétszáz dollár), ráadásul az árvíz is állandóan elönti az országot. Ennek ellenére - vagy inkább ezzel együtt - a labdarúgás itt is nagyon népszerű, s jó edzőként, illetve szövetségi kapitányként nem is lehet rosszul keresni.

Kottán György Magyarországon elsőként az MTK-ban, majd 1971-től a Linzben, később az Uerdingenben futballozott. A nyolcvanas évek közepétől menedzserként tevékenykedett, nagy szerepe volt Détári Lajos frankfurti szerződtetésében is. Immár közel három éve pedig Banglades szövetségi kapitányaként dolgozik, s hétfőn érte el eddigi legnagyobb sikerét válogatottjával: Maldív-szigetek legjobbjait legyőzve elsők lettek a dél-ázsiai bajnokságban.

Détári jól érzi magát Vietnamban/sport/magyarfoci/20030102detari.htmlBicskei remekül érzi magát Kínában (2002.07.29.)/sport/magyarfoci/20020729bicskei.html

A Footballasia.com című honlap így számolt be Banglades focisikeréről: "A Muktijoddah védője, Mohammed Sujan a címlapokra lőtte magát akkor, amikor értékesítette az utolsó büntetőt a telt házas Bangabandu-stadionban. Sujan lövésével India két éve tartó veretlenségét szakította meg, ráadásul a bangladesiek az elődöntőben épp a címvédőt verték ki. Volt miért törleszteniük, ugyanis 1999-ben 2-0-ra nyertek a népes félsziget legjobbjai a 'kis szomszéd' ellen."

"Amikor legyőztük Indiát az elődöntőben, azt mondtam: ez eddigi legnagyobb, Bangladesben elért sikerem. Ám most, hogy a döntőben is diadalmaskodtunk, az India-verés visszacsúszott a második helyre" - mondta a magyar sikerkovács.

Juha Pál