Vágólapra másolva!
A hét vége óta két spanyol egyesületnél is edzőcsere történt, ám míg az egyikben semmi különleges nincsen (a Rayo Vallecano kieső helyen áll, és legutóbbi három hazai meccsét elveszítette), addig a másik annál érdekesebb. Az újonc Rancing Santander élére ugyanis a múlt héten új elnök került, és az ukrán származású üzletember, Dmitri Piterman ma már a csapat vezetőedzőjének számít.
Forrás: EPA
Dmitri Piterman (b.) elnökként önmagát nevezte ki a Santander trénerének Fotó: EPA

A santanderi együttes az elmúlt két évben a nyugalom szigetének számított, hiszen bár a gárda 2001 nyarán kiesett a legjobbak közül, mindezt nem követte nagy felfordulás az egyesület háza táján: a játékoskeret szinte egyáltalán nem változott, és a szakvezető, Quique Setién nyugodtan dolgozhatott, aminek eredménye a tavalyi feljutás lett. Ezt követően a tréner lemondott ugyan posztjáról, de ez sem okozott különösebb problémát, hiszen mindezt előre megtervezték: Setién lett a klub sportigazgatója, a vezetőedző pedig a korábbi pályaedző, Manuel Preciado lett, aki ezer szállal kötődött a Racinghoz, lévén a nyolcvanas években itt futballozott. A folytonosság elvét követve ismét csak néhány focistát igazolták, meghatározott posztra, majd kevéssel a bajnokság kezdete után megkapták kölcsönbe a csapat egykori sztárját, Pedro Munitist a Real Madridtól.

A Santander nem is kezdte rosszul a pontvadászatot, néhány kiugró eredményt is elért (idegenben legyőzte a Deportivót, majd hazai pályán a Real Madridot is), és ott volt a középmezőnyben, sőt, az elmúlt esztendőt a kilencedik pozícióban zárta. A legutóbbi három fordulóban ugyan kissé visszaesett a gárda, egyetlen pontot sem szerzett, aminek köszönhetően kissé visszaesett a tabellán, de így is a várakozásnak megfelelően szerepelt. Idő közben azonban kiderült, hogy mégsem olyan jó a helyzet, mint azt sokan gondolnák, hiszen a klub tartozása közel 15 millió euró, és félő volt, hogy az egyesület csődbe jut. A vezetőség tehát új befektetőket keresett, és gyorsan sikerült is egyet találnia Dimitri Piterman személyében, aki január 14-én 1,8 millió euróért megvásárolta a klub részvényeinek 25 százalékát a Racing elnökétől, Angel Gutiérrez Coterillo, és át is vette a presidente szerepét.

A Primera División állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030118aprimera.html

Piterman meglehetősen érdekes személyiség: Ogyesszában látta meg a napvilágot, és távolugrásban, illetve hármasugrásban Ukrajna színeiben szerepelt az 1992-es barcelonai olimpián. Ezt követően az Amerikai Egyesült Államokba költözött, ahol sikeres üzletember lett, meggazdagodott, hogy tavaly visszatérjen Spanyolországba, még közelebbről Katalóniába, ahol a negyedosztályú Palamós tulajdonosa és egyben vezetőedzője lett. Salvador Dalí-festményeket gyűjtő "szakvezető" a legutóbbi pontvadászatban feljuttatta a klubot a harmadik vonalba, ahol szintén nem szerepelt rosszul, hiszen féltávnál a negyedik helyen állt együttesével. Januárban azonban úgy döntött, hogy nem várja ki azt a minimum két esztendőt, amíg a Palamósszal feljuthat a Primera Divisiónba, hanem inkább "bevásárolja" magát valamelyik élvonalbeli egyesületbe. A Santander csődközeli állapota tehát éppen kapóra jött neki.

Mivel Piterman a Palamósnál nem csak elnök, hanem szakvezető is volt, ezért rögtön felmerült annak a lehetősége, hogy a Santandernél is átvegye a szakmai irányítást. Az új presidente ugyan cáfolta ezeket a híreszteléseket, és a hét végén csak a lelátóról nézte, amint újdonsült egyesülete hazai pályán vereséget szenved a Betistől, de a hét elején hosszú beszélgetés folytatott a trénerrel, Manuel Preciadóval, aki ezt követően úgy döntött, hogy jobb, ha lemond posztjáról. Az edző ugyanis úgy vélte, hogy nincs értelme folytatnia a munkát, hiszen Pitermannak határozott elképzelései vannak arról, hogy a csapat miként futballozzon, ő pedig nem akarta, hogy bárki is beleszóljon a szakmai munkába. Preciado nem egyedül távozott, hanem a teljes szakmai stábbal együtt, vagyis vele együtt elhagyta a klubot a sportigazgató Setién, a pályaedző Raúl Ruiz, az erőnléti edző Felipe Lucio és a kapusedző Pedro Alba is.

A szerdai edzést már Piterman illetve a Palamostól magával hozott tréner, Chuchi Gómez Cos vezette, és ezen a foglalkozáson négy új futballista is feltűnt, akik szintén a Palamostól érkeztek. A 22 esztendős Edú Aguilar, aki korábban a Barcelona ificsapatában is szerepelt, illetve a 28 esztendős hátvéd, David Corominas, aki egykoron a Barcelona B csapatában és a Gimnástic Tarragonában is futballozott, már biztosan a Racinghoz igazol. Két másik labdarúgó, a csatár Daniel Sarabia (korábban a Gironában és a Figueresben is szerepelt), illetve a 19 esztendős hátvéd, Juan José Collantes (aki a Valencia nevelése) egyelőre próbajátékon szerepel, és ha megfelelnek, akkor őket is szerződtetik.

Piterman elnökké kinevezésekor elmondta, hogy pár éven belül igazi élcsapattá szeretné változtatni a Santandert, célja az, hogy a Racingot bejutassa a Bajnokok Ligájába. Egyelőre azonban leginkább azzal kell foglalkoznia, hogy benntartsa az együttest a Primera Divisiónban: elődje jó úton haladt afelé, hogy biztos középcsapattá tegye a gárdát.