Vágólapra másolva!
Az AC Parma a kilencvenes években rendre az élcsoportban végzett a Serie A-ban, egyszer sem fejezte be a bajnokságot a hatodik helynél hátrább, és szép lassan a sztárklubok közé küzdötte fel magát. Mindezt aztán a legutóbbi szezonban alaposan "sikerült" szétrombolni, így a mostani bajnokságban a vezetőség és a játékosok mindent kezdhettek elölről - a jelek szerint nem is rossz eredménnyel.

Az AC Parma sikertörténete akkor kezdődött, amikor a Parmalat tejipari konszern tulajdonosa, Calisto Tanzi többségi tulajdont szerzett az egyesületben a nyolcvanas évek közepén, és az ő millióinak segítségével a klub az olasz labdarúgás egyik élcsapatává vált.

A Tanzi família fő álma, a scudetto megszerzése azonban azóta sem sikerült, a csapat csak az ezüstéremig jutott, és a tulajdonos a legutóbbi években már sokkal kevesebb pénzt költött az együttesre, ehelyett sorra eladta a gárda legjobbjait. 2000 nyarán az argentin Hernán Crespo távozott a Parmától (akkor világrekordnak számító összegért), egy évvel később Gianluigi Buffon és Lilian Thuram kelt el jó pénzért, tavaly pedig Fabio Cannavaro és Marco di Vaio hagyta el az egyesületet.

A legutóbbi holtszezonban már világosan látszott, hogy mi a klub elképzelése a közeljövőre nézve: a sportigazgatóvá kinevezett egykori legendás edző, Arrigo Sacchi vezérletével egy vadonatúj Parmát szerettek volna felépíteni, és ennek érdekében a nyáron kevés kivétellel csupa fiatal focista érkezett a klubhoz.

Miközben "megszabadultak" a fizetési lista élén álló labdarúgóktól (Sav Milosevictől, Alin Boghossiantól, Johan Micoud-tól, Martin Djetoutól, Matías Almeydától), olyan fiatalokat igazoltak, mint a brazil Adriano, az ausztrál Mark Bresciano, az olasz válogatott Daniele Bonera vagy a román Adrian Mutu. Mindennek eredményeképpen a Serie A egyik legalacsonyabb átlagéletkorú együttese verbuválódott Parmában, a tavaly nyáron az U21-es Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert olasz válogatottból hatan is itt kergették a labdát.

A bajnokság nem is kezdődött rosszul a gárda számára, hiszen négy fordulón keresztül veretlen maradt, de már ezeken a mérkőzéseken is kiütközött, hogy mi egy ilyen fiatal együttes legfőbb hátulütője: a rutintalanság. Az első öt meccs mindegyikén a Parma szerzett vezetést, sőt, a Juventus és a Perugia ellen már 2-0-ra is vezetett, ám csupán egy alkalommal tudott nyerni, a torinóiak például az utolsó öt percben egyenlítették ki kétgólos hátrányukat.

A Serie A állása/sport/focivilag/20030118aserie.html

Ez a bajnokságban még nem járt olyan súlyos következményekkel, az UEFA-kupában viszont annál inkább: a hazai pályán 2-1-re megnyert összecsapás után a Wisla Kraków ellen hiába vezetett a csapat már a hatodik percben Lengyelországban, a hazaiak mégis fordítottak, és a hosszabbításban kiverték a parmaiakat a sorozatból. A védelem viszonylagos tapasztalatlanságán azonban nem szabad csodálkozni, hiszen a legtöbbször lehetőséget kapott Benarrivo-Bonera-Ferrari-Júnior kvartett két középső embere is a húszas évei elején jár.

Mindezek ellenére a csapat máris jobban szerepel, mint a legutóbbi pontvadászatban, vagyis a radikális fiatalítás kedvező hatású volt, hiszen féltávnál a gárda a hetedik helyet foglalja el a tabellán. A vezetőség is úgy érezte, hogy a megkezdett munkát érdemes folytatni, éppen ezért még decemberben meghosszabbították a nyáron kinevezett tréner, Cesare Prandelli szerződését. A szakvezető 2004 nyaráig írt alá a klubhoz, abban a reményben, hogy Arrigo Sacchival közösen ismét az élcsapatok közé vezethetik a Parmát. Ehhez azonban az kell, hogy az egyesület megtartsa értékeit, ami nem egyszerű feladat, hiszen a jó eredmények hatására megnőtt az érdeklődés a focisták iránt.

Elsősorban Mutu az, akiért sorban állnak a sztárklubok, ami persze nem csoda, hiszen a román támadó kiváló formában van. A Hellas Veronától szerződtetett futballista fél szezon alatt kilenc találatot ért el, és a brazil Adrianóval (aki csak egy góllal van Mututól elmaradva) kiváló támadóduót alkot. Adrianót nehéz lenne megszerezni a Parmától, mivel csak "felesben" szerepel a klubnál, játékjogának másik fele az Internazionaléé, így iránta nincs is különösebb érdeklődés, Mutut azonban a hírek szerint a Liverpool FC szeretné leigazolni, és a Juventus FC is régóta a nyomában van.

A torinóiak egyébként más parmai focistákat is kiszemeltek, a francia Sabri Lamouchi és Daniele Bonera neve is ott van a Juventus sportigazgatójának, Luciano Mogginak a noteszében. Ezen kívül a brazil balhátvéd, Júnior iránt a portugál Benfica érdeklődik, Donatit pedig a Chievo Verona szemelte ki - igaz, ez utóbbi egyesülettel a Parma szívesen üzletelne, hiszen Simone Perrottát szívesen látnák az Ennio Tardini-stadionban. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy januárban semmiképpen nem lesz változás a játékoskeretben, Sacchi ugyanis határozottan kijelentette, hogy egyetlen meghatározó embert sem fognak eladni.