Vágólapra másolva!
A moszkvai tveri kerületi bíróság hétfőn ötévi  fegyházbüntetésre ítélte a tavaly nyári moszkvai zavargások egyik főbűnösének tekintett huszonegy esztendős Valerij Szeregint.

Tavaly június 9-én a Kreml tőszomszédságában lévő Manyezs téren közel tízezer szurkoló követte figyelemmel az Oroszország-Japán világbajnoki labdarúgó-mérkőzést. Az orosz csapat veresége miatt elszabadult a pokol Moszkva belvárosában: a többnyire ittas futballhuligánok végigpusztították a Tverszkaja út egyik szakaszát: kirakatokat törtek be, teljesen feldúltak egy japán éttermet, és felgyújtottak, illetve felborítottak több mint száz autót. A zavargások során egy tizenhét éves fiút leszúrtak, és több mint hetven ember, köztük számos rendőr megsebesült. A Borisz Jelcin elnök elleni 1993-as parlamenti lázadás óta az orosz sajtóban "moszkvai pogromként" elhíresült randalírozás volt a legsúlyosabb utcai atrocitás az orosz fővárosban.

Az esettel összefüggésben harminchat személy ellen indult eljárás, az érintettek fele fiatalkorú. A bíróság eddig is nagyon szigorú, 3-5,5 év közötti büntetéseket szabott ki a rendzavarókra, de először fordult elő, hogy egy vádlottat szigorított fegyintézetbe küldenek. Szeregin esetében a bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a fiatalember korábban a rendőrség kötelékében szolgált, illetve hogy egy évvel korábban már felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, önbíráskodás miatt. Szeregint 140 ezer rubeles - mintegy egymillió forintos - kártérítés megfizetésére is kötelezte a bíróság, mivel a helyszínen rögzített videofelvételeken jól látszik, amint szétver egy autót.

Védője azonban igazságtalannak találja az ítéletet, szerinte a hatóságok találomra indították meg az eljárásokat a zavargások részvevői ellen.