Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét egyik legnagyobb szenzációját az jelentette Európau futballpályáin, hogy pályára lépett az olasz válogatottban az argentin születésű Mauro Camoranesi. A dél-amerikai származású futballista beválogatása nagy felzúdulást váltott ki, de elképzelhető, hogy az utóbbi évek honosítási trendje hamarosan újabb névvel bővül majd: az FC Porto brazil játékmestere, Deco ugyanis a minap megkapta a portugál állampolgárságot, és márciusban akár be is mutatkozhat a luzitán csapatban - éppen Brazília ellen.

A portugál nemzeti tizenegynek nem kell Európa-bajnoki selejtezőket játszania, lévén a következő kontinensviadalt Portugáliában rendezik majd 2004-ben, és az ország szövetségének a világbajnoki kudarcot követően fél évébe került, amíg sikerült megtalálnia az új szövetségi kapitányt, aki nem más lett, mint a tavaly nyáron a selecaóval vb-aranyat nyerő Luis Felipe Scolari. Felipao első mérkőzésén az olaszok ellen kihagyott a keretből néhány "nagy öreget", és három újoncot is avatott, ami jól bizonyítja: nem fél kipróbálni a portugál labdarúgás új generációjának tagjait, illetve mellőzni a régi csapat tagjait, ha azok nem megfelelő teljesítményt nyújtanak. Sokak szerint a legnagyobb erősítést az jelentené a luzitán válogatott számára, ha az utóbbi időben a Portóban remeklő Deco is bekerülne a nemzeti csapatba, és ennek immár semmi akadálya nincs, hiszen a focista megkapta a portugál állampolgárságot.

Deco, azaz polgári nevén Anderson Luis de Souza Brazíliában látta meg a napvilágot 1977. augusztus 27-én, és otthon kezdett el futballozni, mégpedig az Alagoano együttesében, de már 19 évesen Portugáliába került, ahová a Benfica hívta át. A lisszaboniak rögtön kölcsön is adták az Alvercának, ahol Deco ontotta a gólokat, de a Sasok ezt követően sem tartottak rá igényt, így a Salgueiroshoz került. Az FC Porto figyelmét felkeltette a tehetséges középpályás, és 1998 nyarán megszerezte a játékmestert, aki eleinte ugyan csak kevés játéklehetőséget kapott, de az 1999-2000-es idénytől kezdve meghatározó embernek számít a Sárkányoknál.

Buzsáky szögletből lőtt gólt Ciprusnak/sport/magyarfoci/20030212buzsaky.html

A legutóbbi pontvadászatra góllövő cipőjét is megtalálta, 13 alkalommal volt eredményes, és a mostani bajnokságban eddig hét gólt szerzett, ami nem rossz egy középpályástól. Decónak nagy szerepe van abban, hogy a Porto nagy fölénnyel, magabiztosan vezeti a bajnokságot Portugáliában.

Az, hogy a portugál válogatottban lépjen pályára, a nyáron merült fel először, amikor köztudottá vált, hogy benyújtotta a kérelmet az állampolgárságért. Elsődleges célja ezzel nem ez volt, hogy a portugál nemzeti csapatban szerepelhessen, hanem az, hogy ne foglalja a helyet a többi idegenlégiós elöl a Porto keretében, de az újságírók rögtön megkérdezték tőle, hogy szeretne-e második hazája válogatottjában játszani. Deco ekkor még azt mondta: legnagyobb álma, hogy a brazil válogatottban szerepeljen, ám mivel a selecaónál azóta sem vették figyelembe, a focista az előző év végén változtatott álláspontján, és kijelentette: amennyiben nem hívják meg a selecaóba, úgy szívesen játszana a portugál csapatban. Törvényes akadálya ennek immár nincsen, vagyis csak Scolarin múlik, hogy behívja-e a focistát a következő válogatott meccsre, amelynek külön pikantériát adhat, hogy azt a portugálok éppen Brazília ellen játsszák majd március 29-én.

FC Portohttp://www.fcporto.pt/

Persze ahogy Camoranesi esetében, így itt is vannak olyanok, akiknek tetszik a brazil focista honosítása. A zsurnaliszták rögtön előbányászták az archívumból a portugál válogatott egyik alapemberének, Ruí Costának egy korábbi kijelentését, amelyben a játékmester kifejtette, hogy személy szerint ellenzi a külföldiek beválogatását, sőt, odáig ment, hogy ha ez a dolog megtörténne, akkor lemondaná a portugál csapatban való szereplést. Deco ügyében a Milan focistája még nem nyilvánult meg, ám tovább élezheti a helyzetet, hogy a Porto játékosa tulajdonképpen Ruí Costa riválisa lehet, hiszen tulajdonképpen ugyanazon a poszton, irányító középpályásként képesek a legjobb teljesítményre.

Decóra egyébként nem csak a portugál közvélemény figyelt fel, hiszen a hírek szerint a nyáron távozhat a Portótól, és valamelyik európai élcsapatba szerződhet. A legkomolyabbnak a Barcelona érdeklődése számít, sőt, egyes források szerint a katalánok már előszerződést is kötöttek a focistával. Mindez magyar szempontból azért lehet érdekes, mert a Portónál úgy tartják: Deco távozása esetén Buzsáky Ákos lehet az, aki átveszi a brazil-portugál szerepét a csapatban.