Vágólapra másolva!
Alex Alves kettő, és Van Burik utolsó percben szerzett találatával nyert 3-2-re a Hertha BSC labdarúgócsapata a portugál Boavista elleni UEFA-kupa nyolcaddöntő első mérkőzésén. A lengyel Wisla Krakow meglepetés-döntetlent ért el a Lazio otthonában, a Panathinaikosz és a Porto kiütötte az Anderlechtet, illetve a Denizlisport.
Forrás: MTI
Dárdai végigküzdötte a kilencven percet, s ő adta a győztes gólpasszt is Fotó: EPA

Egyetlen helyen sem változatott győztes csapatán Huub Stevens, a Hertha vezetőedzője, így a Biavista elleni UEFA-kupa nyolcaddöntőn is azt a csapatot küldte pályára, amely a hét végén a Mönchengladbach ellen 2-0-ra győzött. A másik oldalon Jaime Pacheco is ragaszkodott a Paris Saint-Germain elleni együtteshez, egyetlen kivételt a piros lapja miatt eltiltását töltő Luiz Claudio jelentette, őt Anunciacao pótolta.

A két csapat a következő összeállításban kezdte az összecsapást.
Hertha BSC: Király - A. Friedrich, van Burik, Simunic, Hartmann - Marx, Dardai, Marcelinho, Goor - Alex Alves, Preetz
Boavista: Ricardo - Rui Oscar, Paulo Turra, Eder, Erivan - Avalos - Santos, Pedrosa, Martelinho - Anunciacao, Silva.

A találkozót a hazai csapat kezdte erősebben, s a 15. percben Preetz lefejelt labdáját Alex Alves juttatta a portugál kapuba (1-0). Az első vendégpróbálkozásra húsz percet kellett várni, ekkor Pedrosa lövését védte Király. A 37. percben váratlanul egyenlített a Boavista: Rui Oscar huszonöt méterről lőtte ki a bal sarkot (1-1). A 43. percben Marcelinho átadását ismét Alex Alves bólintotta a kapuba (2-1), így előnnyel mehetett pihenőre a német gárda.

BL: félidőben páholyban a Barca, Milan, MU trió/sport/focivilag/bl/20030220blfelidoben.htmlKi nyeri az UEFA-kupát?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=50157

A második félidőben végig kiegyenlített játék folyt, míg a 80. percben Goulart egynlített (2-2). A győztes találatra az utolsó percig kellett várni, amikor a holland van Burik Dárdai gólpasszát értékesítette, kialakítva ezzel a 3-2-es végeredményt.

"Elégedett vagyok a küzdelemmel, a mutatott játékunkkal. Sajnos kissé elfáradtunk a második játékrészre, nem voltunk nagyon frissek, s fejben sem bírtuk az összecsapást. De elárulom, a harmadik gól nagyon megnyugtatott. Nehéz visszavágó elé nézünk" - jegyezte meg a lefújást követően Huub Stevens, a Hertha mestere. Boavista trénere, Jaime Pacheco magabiztosan várja az egy hét múlva esedékes portói összecsapást. "Nem örülök annak, hogy három gólt kaptunk, de a csapat idegenben lőtt kettőt, s ennek elégnek kell lennie a továbbjutáshoz."

Nagy megtiszteltetésben volt része a lengyel Wisla Kraków labdarúgóinak és szurkolóinak az esti, Lazio elleni UEFA-kupa nyolcaddöntő előtt: vatikáni látogatásuk során fogadta és megáldotta őket a pápa. Honfitársuk, II. János Pál - aki fiatal korában sok időt töltött a futballpályán, kapus volt - hosszan elbeszélgetett a piros-kékbe öltözött hívekkel, majd áldást osztott. Nos, az áldás meg is tette hatását, hiszen a lengyel gárda kiválóan küzdött, s bár a három gólból kettőt Marchegiani kapusnak köszönhet, aki két büntetőt is elkövetett (Zurawski pedig mindkettőt értékesítette), a 3-3-as idegenbeli döntetetlen a Wisla továbbjutásra esélyes csapattá nőtte ki magát.

UEFA-kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Hertha BSC (német) - Boavista (portugál) 3-2 (2-1)
gól:
Alex Alves (15., 43.), van Burik (93.), illetve Oscar (37.), Goulart (80.)

Panathinaikosz (görög) - Anderlecht (belga) 3-0 (1-0)
gól:
Olisadebe (11., 74.), Liberopoulos (63.)

Slavia Praha (cseh) - Besiktas (török) 1-0 (0-0)
gól:
Dosek (62.)
kiállítva: Zago (84., Besiktas)

Auxerre (francia) - Liverpool (angol) 0-1 (0-0)
gól:
Hyypiä (73.)

Lazio (olasz) - Wisla Kraków (lengyel) 3-3 (2-1)
gól:
Lazetic (23.), Chiesa (45., 73.), illetve Huche (39.), Zurawski (49., 63, - mindkettőt büntetőből)

Malága (spanyol) - AEK Athén (görög) 0-0

Celtic (skót) - VfB Stuttgart (német) 3-1 (2-1)
gól:
Lambert (36.), Maloney (45.), Petrov (68.), illetve Kuranyi (27.)
kiállítva: Bordon (17., Stuttgart)

FC Porto (portugál) - Denizlispor (török) 6-1 (0-0)
gól:
Capucho (47.), Derlei (54.), Ricardo Costa (65.), Jankauskas (67.), Deco (74.), Alenyicsev (82.), illetve Kratochvil (79.)