Vágólapra másolva!
A Perugia gárdája egészen mostanáig szerepelhetett szinte akárhogyan, a klubbal kapcsolatban a legfőbb beszédtéma az egyesület extravagáns elnöke, Luciano Gaucci volt, aki egy-egy nyilatkozatával, jobban mondva kirohanásával mindig felhívta magára a figyelmet. Az utóbbi hetekben azonban már nem a presidente miatt beszélnek a klubról: a csapat ugyanis pár héten belül az Intert, a Milant és a Juventust is legyőzte, Fabrizio Miccoli személyében pedig új focistát adott a válogatottnak.

Az egyesület elnöke a nyár óta szinte mindig tett arról, hogy felhívja magára a sportsajtó és a közvélemény figyelmét. Kezdődött a dolog a nevezetes Ahn-üggyel, amikor Gaucci valósággal elüldözte a koreai támadót a klubtól, mivel az győztes gólt rúgott a vébén az olaszok ellen; majd a bajnokság közben szinte mindegyik vereséget követően kirohanást intézett hol a tréner, Serse Cosmi, hol pedig valamelyik játékos ellen. A szakember persze nem nagyon tűrte, hogy beleszóljanak a dolgába, elégedetlenségének hangot is adott, ám Gaucci meglepő módon fegyverszünetet kötött vele: valószínűleg maga is belátta, hogy a tréner nélkül a Perugia nem szerepelhetne immár évek óta a Serie A középmezőnyében.

Mindennek meg is lett az eredménye, hiszen Cosmi a presidente támogatásával a háta mögött mindjárt nyugodtabban végezhette munkáját, a csapat pedig szorgalmasan gyűjtögette a pontokat, miközben az Olasz Kupában is egyre előrébb jutott. Január végén azonban igencsak nehéznek ígérkezett a gárda sorsolása: a bajnokságban egymás után az Internazionale, a Chievo Verona és az AC Milan volt az ellenfél (közte a Reggina elleni találkozóval), míg a kupában a Juventusszal kellett megmérkőznie a legjobb négy közé jutásért. A drukkerek alighanem maguk sem gondolták, hogy ebből a sorozatból kedvező mérleggel jön ki a gárda, de így történt: a sztárcsapatok ellen veretlen maradt a gárda, sőt, mindegyiket legyőzte, csupán a Regginától szenvedett vereséget.

A Serie A állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030215aserie.html

A nagy menetelés egyik főszereplője a csapat támadója, Fabrizio Miccoli volt, aki a kupából szinte egymaga verte ki a Juvét, majd a bajnokságban a Milan ellen parádés győztes gólt szerzett. A közvélemény rögtön felfigyelt az apró termetű csatárra, és ezúttal a szövetségi kapitány, Giovanni Trapattoni is hallgatott a köz óhajára: a portugálok elleni mérkőzésre behívta Miccolit a válogatottba, sőt, a kezdő csapatba jelölte. A támadó végigjátszotta a találkozót, a mezőny egyik legjobbja volt, és természetesen rögtön megindult a találgatás: vajon a következő szezonban hol kergeti majd a labdát.

Mindez azért is válhatott azonnal beszédtémává, mert Miccoli csak kölcsönben szerepel a Perugiánál, papíron a Juventus játékosa, és a torinóiak sportigazgatója, Luciano Moggi nem győzte hangsúlyozni, hogy ő már milyen korán felfedezte a tehetséges labdarúgót. A legvalószínűbb tehát az, hogy Miccoli nyártól a Juventusnál futballozik majd, és maga a focista is kifejtette, hogy a Perugiát csak a Juve kedvéért lenne hajlandó elhagyni.

A klubnál azonban távozása esetén is marad egy Miccoli nevű futballista, hiszen a Perugia a minap leigazolta Fabrizio öccsét, Federicót, aki jelenleg 16 esztendős. Gaucci erre meglehetősen érdekes magyarázatot adott. "Mindig is az volt a meggyőződésem, hogy a tehetség a játékosok génjeiben van. Mindezt a lóversenyzés terén tapasztaltam először, hiszen a legjobb versenylovaim rokonai is nagy bajnokok lettek. Ezért vagyok biztos benne, hogy Miccoli öccse is remek futballista lesz" - állította a presidente, aki ugyanezen elképzeléstől vezetve azon van, hogy a szezon másik nagy felfedezettjének tartott nigériai játékmester, Christian Obodo öccsét, Kennetet is leigazolja. Tovább folytatódhat tehát a Perugiánál megszokott folyamat, amely szerint a klub előszeretettel igazol az alacsonyabb osztályokból, illetve külföldről olyan focistákat, akik szinte teljesen ismeretlennek számítanak, hogy aztán a Perugia színeiben ismertté váljanak.

A Perugia elbocsátotta az aranygól szerzőjét/focivb/20020619aperugia.html