Vágólapra másolva!
Az egyik legpatinásabb angol futballklub, a 122 éves Tottenham Hotspurs - a most publikált mérlegadatok szerint - 2002 második hat hónapjában 8,6 millió fontos (3,4 milliárd forint) veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Az a bizonyos 8,6 millió adózás előtt értendő, s úgy különösen mellbevágó, hogy a 2001-es esztendő hasonló időszakában 2,9 millió fontos (1,16 milliárd forint) profitot produkált a Spurs.

Daniel Levy elnök szerint a negatív eredmény jórészt egy könyveléstechnikai eseménynek tulajdonítható, mégpedig annak, hogy a török Fenerbahcéhoz kikölcsönzött, de a Spurs tulajdonát képező ukrán csatár, Szerhij Rebrov értéke 5,1 millió fonttal (2 milliárd forint) csökkent.

"Mivel egész Európában likviditási gondokkal küszködnek a klubok, jelentősen csökkent a játékospiac forgalma, következésképpen lementek a játékosárak. Ennek tulajdonítható Rebrov árának esése, márpedig ő a mi tőkénk" - fejtegette Levy.

A Premiership állása/sport/focivilag/20030225apremiership.html

A most 28 éves Rebrov klubrekordot jelentő 11 millió fontért (4,4 milliárd forint) szerződött 2000 júniusában a White Hart Lane-re, de nem vált be: összesen 20 alkalommal tudott azóta bekerülni a kezdő tizenegybe, s mindösszesen 4 gólt szerzett.

Tovább növelte a Spurs bérkeretét Robbie Keane, Jamie Redknapp, s előzőleg Dean Richards leszerződtetése, amit csak némileg ellensúlyozott Les Ferdinand távozása a West Ham-hez és Stephen Clemence eladása a Birminghamnak, Tim Sherwood átadása a Portsmouth-nak és Rebrov kölcsönadása januárban.

A kedvezőtlen anyagi helyzet miatt - úgy tűnik - meghiúsul Levy álma, a futballakadémia megteremtése, amelynek létrehozása érdekében pedig 75 millió forintnyi kötvény kibocsátását tervezte.

Ch. Gáll András