Vágólapra másolva!
A Celta Vigo 23 forduló után az ötödik helyen állt a Primera Divisiónban, ami nem számít rossz eredménynek, ám a galíciai drukkereknek minden bizonnyal már elegük van ebből a pozícióból. Hiába szerepel ugyanis a csapat immár évek óta kiválóan a spanyol élvonalban, az ötödik helynél még egyszer sem sikerült feljebb jutnia (pedig a negyedik pozíció már a BL-szereplést jelentené), és erre az idén is egyre kevesebb az esély.
Mosztovojnak mostanában nem nagyon megy a játék

A szezon történéseit áttekintve a Celta drukkereinek valószínűleg "déjá vu" érzésük lehet, hiszen majdnem minden a megszokott forgatókönyv szerint történik a klub háza táján. Az idényt kiválóan kezdte a gárda, öt forduló alatt nem szenvedett vereséget, mindössze egy gólt kapott, és az első helyen állt a Primera Divisiónban. Ekkor úgy tűnt, hogy hiába volt edzőváltás a nyáron, és került a kispadra Víctor Fernández helyett Miguel Ángel Lotina, a Celta végre harcban lesz majd az aranyérem megszerzéséért. E cél első számú letéteményesének a védelem számított, hiszen Pablo Cavallero kapus, illetve az előtte funkcionáló Velasco, Cáceres, Berizzo, Silvinho kvartett remekül látta el a feladatát.

A menetrend azonban a fanatikusok legnagyobb bánatára később sem változott, és akárcsak az elmúlt években mindig, következett a jelentős visszaesés. Így volt ez az 1998-99-es és a legutóbbi pontvadászatban is, amikor a Celta egészen a tizenegyedik fordulóig veretlen maradt, hogy végül az ötödik helyet szerezze meg. Mindez főleg az elmúlt idényben volt fájó, hiszen ekkor a csapat meglehetősen sokáig tartotta a lépést a legjobbakkal, még a 23. fordulót követően is az élen állt, ám ezt követően öt mérkőzésen csak egy pontot szerzett, és lemondhatott érmes reményeiről. Most is hasonló volt a helyzet: az ötödik forduló után három meccsen csak egy pontot szerzett az együttes, és az első helyről visszacsúszott a negyedikre, amelyet azonban egészen az év végéig tartani tudott.

Januárban aztán jött a következő, ha lehet, még mélyebb hullámvölgy: az év első három fordulójában a Celta nemhogy pontot, de még gólt sem tudott szerezni, és a második helyezettel szembeni hátránya egy pontról tízre nőtt. Ezzel tulajdonképpen végképp elszálltak a klub dobogós reményei, és most már a negyedik pozíciót sem lesz egyszerű megcsípni, lévén ehhez a helyezéshez képest öt pont a Celta lemaradása. A klub vezetősége azért nyilvánosságra hozta, hogy milyen prémiumokat fizet az esetleges sikerek esetén: az aranyérem 400 millió pezetát ér az elnökségnek (tavaly ugyanez az összeg 570 millió volt), a BL-be való bejutásért 350 millió fizetnének, míg az UEFA-kupás kvalifikáció esetén 275 millió üti a futballisták markát.

Kényszerleszállás szurkolói verekedés miatt/sport/focivilag/20021213kenyszerleszallas.htmlKi a legjobb focista?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36550

A csapat szereplése miatt egyébként a drukkerek elsősorban a szakvezetőt, Lotinát teszik felelőssé, mondván, az új edző vezérletével a Celta feladta a korábbi látványos támadófutballt, és túlságosan defenzíven játszik. Pedig a csapat taktikája nem nagyon változott, akárcsak Víctor Fernández idejében, most is egy előretolt ékkel áll fel a gárda, akit a középpályáról felzárkózó focistáknak, illetve a szélsőknek kellene támogatni.

Az előző években csillogó játékmesternek, Alekszandr Mosztovojnak azonban mostanában nem nagyon megy a játék, ráadásul a magatartásával is akadnak problémák. A gondok az év elején kezdődtek, amikor is az orosz focista csak jelentős, ötnapos késéssel érkezett meg szabadságáról, ráadásul az említett időszakban a vigóiak semmit sem tudtak róla. Súlyosbító körülménynek számított, hogy Mosztovoj volt a Celta csapatkapitánya, illetve hogy pár nappal később a gárda rangadót játszott galíciai riválisával, az RC Deportivóval. A játékmester megérkezését követően csak annyit árult el, hogy családi okok miatt kellett hosszabb ideig Moszkvában időznie, és csak a klub vezetőségének fogja elmondani, hogy konkrétan miről volt szó.

Mosztovoj gyengébb formája is közrejátszik abban, hogy a vigóiak az előző esztendőhöz képest valóban jelentősen kevesebb gólt szereztek. Míg az előző szezonban a Celta 23 forduló alatt 42 találatot ért el, addig a mostani pontvadászatban ugyanennyi mérkőzésen mindössze 29 jött össze. Némiképpen kompenzálja a dolgot, hogy a kapott gólok száma csökkent, a tavalyi 25-höz képest ezúttal csak 21-szer rezdült meg a gárda hálója, de a szurkolók szemében ez nem valami nagy eredmény, főleg, hogy egy évvel ezelőtt 23 forduló után az élen állt a csapat.

Igaz, csupán hárommal több pontja volt, mint most, és ha ebben a szezonban pontosan ugyanazt a teljesítményt nyújtotta volna, mint egy esztendővel ezelőtt, akkor az így megszerzett 40 ponttal most ugyanúgy az ötödik lenne, mint a jelenleg meglévő 37-tel.