Vágólapra másolva!
Az RCD Mallorca szurkolói ebben a szezonban vagy a pokolban, vagy a mennyországban érezhették magukat: a Baleár-szigeteki csapat három forduló után pont nélkül állt az utolsó helyen, majd miután az ezt követő hét bajnokiját mind megnyerte, a második helyen találta magát. Azóta viszont megint nem megy a csapatnak, legutóbbi 14 mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni, és ismét a kiesés fenyegeti - a Spanyol Kupában viszont bejutott a döntőbe.

A klub már az előző szezonban is éppen hogy csak elkerülte a kiesést, így erre a szezonra az volt a cél, hogy az együttes stabilizálja helyét a legjobbak között. Az új szakvezetőnek, Gregorio Manzanónak azonban nem volt könnyű dolga, hiszen a végleges játékoskeret csak közvetlenül az első forduló előtt állt össze, az utolsó pillanatban ugyanis távozott a csapat egyik legjobbja, a válogatott támadó Alberto Luque, arról nem is beszélve, hogy rengeteg sérülés is zavarta a gárda felkészülését.

A tréner így tulajdonképpen meghosszabbította a felkészülési időszakot, az első három mérkőzést "beáldozta" az ideális kezdő tizenegy megtalálása érdekében, és ezeken a meccseken nem is szerzett pontot az együttes. Ezt követően azonban alaposan magára talált a csapat, köszönhetően elsősorban annak, hogy összeállt a Olaizola, Nadal, Poli, David Cortés hátsó alakzat, amelynek vezérletével az együttes a következő hét találkozón mindössze három gólt kapott, és mind a hét mérkőzést megnyerte. A győzelmi sorozattal a Mallorca egyrészt klubrekordot döntött, hiszen ilyen szériára korábban nem volt példa az egyesület történetében, másrészt pedig egészen a második helyig nyomult előre, és tíz forduló után mindössze egy pont volt a hátránya a listavezető Real Sociedaddal szemben.

A Primera Division állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030301aprimera.html

A győztes mérkőzések sora a 11. játéknapon a Villarreal CF ellen ugyan megszakadt, de a Mallorca ekkor is szerzett pontot, akárcsak ezt követően az RC Deportivo ellen, de várható volt, hogy előbb-utóbb becsúszik a következő vereség, hiszen a gárda sorsolása meglehetősen nehéz volt: szép sorban a Real Madrid, a Real Sociedad és az FC Barcelona várt a csapatra. E három találkozón a Mallorca egyetlen pontot sem szerzett, de ez még mindig nem okozott pánikot a klub háza táján. Amikor a 17. fordulóban a Rayo ellen végre megint győzött a csapat, akkor még mindig a hetedik pozíciót foglalta el a tabellán, ami az előző szezonban elért 16. helyhez képest jelentős javulást jelentett. A mélyrepülés azonban nemcsak a sztárklubok ellen tartott, hanem azóta is: a Mallorca immár hét mérkőzés óta nyeretlen, sőt, ezen hét meccsből csak kettőn tudott pontot szerezni, összességében véve pedig az elmúlt 14 fordulóban mindössze hét pontot gyűjtött össze a gárda.

Mindennek persze nem csak a formahanyatlás az oka, sőt, a magyarázat elsősorban nem ebben keresendő, bár természetesen ez is hozzájárult a dologhoz. A csatársor például egyáltalán nem remekelt az elmúlt fordulókban, hiszen a gárda a legutóbbi hét bajnokin csupán három gólt szerzett, négy alkalommal pedig egyáltalán nem talált be az ellenfelek hálójába. A támadók közül a kameruni Samuel Eto'o utoljára tíz, míg az uruguayi Walter Pandiani hat fordulóval ezelőtt volt eredményes.

Sokkal jelentősebb tényező volt azonban az, hogy a védelem, amely a győzelmi széria során olyan jól funkcionált, megint szétesett a sérülések miatt. Először Javier Olaizola dőlt ki a sorból, a csapatkapitány az RC Deportivo elleni, 2-2-es döntetlenre végződött találkozón térdszalagszakadást szenvedett, és így az is eldőlt, hogy ebben a szezonban már nem léphet pályára. Az ő helyét a sérüléséből felépült, nyáron szerződtetett Féderico Lussenhoff foglalta el, de mivel ő még a felkészülési időszak elején sérült meg, így nem nagyon tudott együtt edzeni a többiekkel, vagyis összhangról vele kapcsolatban nem nagyon lehetett beszélni.

Január végén aztán jött az újabb mélyütés Manzano mester számára, ugyanis a másik rutinos bekk, Miguel Ángel Nadal is megsérült, mégpedig meglehetősen furcsa körülmények között. A veterán védő a Málaga CF elleni összecsapás előtt az egyik edzés végén összeütközött a labdákat összeszedő szertárossal, Alberto Cifuentesszel, és térdszalag-húzódást szenvedett, ami miatt azóta sem léphetett pályára. Nadal helyét a védelemben egyénként egy másik veterán labdarúgó, Miquel Soler foglalta el, aki korábban nem nagyon kapott játéklehetőséget, a sérüléseknek köszönhetően azonban sikerült elérnie a bűvös ötszázas határt az élvonalbeli meccsek számát tekintve, ami a mezőnyjátékosok közül eddig csak két focistának sikerült: Sanchísnak és Eusebiónak.