Vágólapra másolva!
Amióta Francesco Guidolin ül a Bologna kispadján, a klub fejlődése egészen mostanáig töretlen volt: a szakember vezetésével a gárda először a 11., majd a tizedik, a legutóbbi szezonban pedig a hetedik helyen végzett. Eleinte úgy tűnt, hogy a folyamat ebben a szezonban sem szakad meg, de mostanában nem megy olyan jól a csapatnak, legutóbbi tíz mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni, és úgy tűnik, hogy a nemzetközi kupaszereplés ezúttal is csak álom marad.

Az UEFA-kupáról az előző szezonban az utolsó fordulóban csúszott le a gárda, ami miatt a bajnokságot némiképp keserű szájízzel zárta a klub, pedig a bolognaiaknak nem volt okuk az elégedetlenségre: ahhoz képest, hogy a szezon előtt az együttes három támadója (Giacomo Cipriani, Thomas Locatelli és Giuseppe Signori) is megsérült, és hárman együtt mindössze 16 mérkőzésen tudtak játszani, a hetedik pozíció egészen kiválónak számított.

Ennek ellenére híre ment, hogy a Bologna elnöke, Giuseppe Gazzoni Frascara a csapatnál korábban már megfordult, és nagy közönségkedvencnek számító Carlo Mazzonét szeretné megnyerni a kispadra. Az olasz edzői kar doyenje végül nemet mondott, így Francesco Guidolin maradhatott a csapat élén, azonban nagy kérdés volt, hogy milyen játékoskeretet irányíthat majd, hiszen két kulcsemberét, Matteo Brighit és Salvatore Fresit is elcsábította a Juventus.

A torinóiak persze szokás szerint nem pénzzel, hanem játékosokkal "fizettek", egyrészt visszaadták a klubnak az egy évvel korábban éppen Bolognából a Juvéba szerződött Michele Paramattit, valamint kölcsönadták a fiatal Alessandro Frarát, másrészt pedig átirányították a Renato dall'Ara-stadionba az előző szezonban a Hellas Veronában szerepelt, de részben a Zebrák tulajdonában lévő Marco Zanchit. Utóbbi egyesülettől egyébként Leonardo Colucci és Emiliano Salvetti is Bolognába tette át a székhelyét, ráadásul a csődbe ment Fiorentinától Cristian Amoroso is megérkezett, és ez így együttesen már megfelelő erősítésnek tűnt ahhoz, hogy a csapat versenyben legyen a nemzetközi kupaszerelést érő helyekért - mert most már egyértelműen ez volt a célkitűzés a bajnokságra.

A Serie A állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030316aserie.html

A szezon nem is kezdődött rosszul a gárda számára: az első öt fordulóban a Bologna nem szenvedett vereséget, és ott volt a közvetlen élmezőnyben. Októberben ráadásul tovább erősödött a keret, hiszen az egyesület leigazolta Paolo Vanolit, aki a legutóbbi idényben szintén a Fiorentinában kergette a labdát - ennek megfelelően nem kellett érte egyetlen eurót sem fizetni. Vanoli szerződtetésére azért volt szükség, mert elfogytak a csapat balhátvédjei: Fabio Macellari felbontotta szerződését a klubbal, Giulio Falcone pedig súlyos térdsérülést szenvedett, ami miatt hosszú időre kidőlt a sorból. És bár a veretlenséget nem sikerült sokáig őriznie a csapatnak, a továbbiakban is jól tartotta magát, és 14 forduló után a hatodik pozíciót foglalta el, ráadásul ugyanannyi pontja volt, mint a negyedik Chievo Veronának. Mindez elsősorban a remek hazai szereplésnek volt köszönhető, a Bologna ugyanis első hét otthoni találkozóján egyetlen pontot sem veszített.

Nem csoda, hogy a vezetőség decemberben úgy döntött: meghosszabbítja a szakvezető szerződését. Guidolin nevét a Bologna remeklését követően egyre többször emlegették a sztárklubokkal összekapcsolva, a tréner azonban újabb három évre aláírt jelenlegi egyesületéhez. "Folytatni akarom a Bolognánál elkezdett munkát, és őszintén szólva akár még tovább is szívesen maradnék a klubnál" - jelentette ki a mester, aki ekkor még nem is sejtette, hogy csapatára milyen keserves idők várnak.

A visszaesés az AC Milan elleni hazai találkozóval kezdődött, ahol a gárda elveszítette otthoni veretlenségét, és ez az eredmény kifogta a szelet a csapat vitorlájából. Ezt követően ugyanis a Bologna nemhogy idegenben nem tudott nyerni (ez azért nem volt olyan nagy meglepetés), de a hazai teljesítménye is alaposan leromlott, és a kiesés ellen küzdő Torinót, majd az Atalantát sem tudta megverni -sőt, utóbbitól egyenesen ki is kapott. A Piacenza ellen ugyan hét forduló után végre megint sikerült nyernie a gárdának, de a következő otthoni meccsen az Internazionale ellen ismét nem szerzett pontot a csapat, amely így egyre messzebb került az élmezőnytől, és 24 forduló után csupán a kilencedik helyen állt.

Márpedig ha az európai kupaszereplés kiharcolása nem jön össze, akkor a Guidolin által felépített gárda a nyáron könnyen széteshet, hiszen több futballista iránt is érdeklődnek. Az argentin támadót, Julio Cruzt a Celta Vigo szemelte ki, Thomas Locatelli iránt a Chelsea FC érdeklődik, és a csapatkapitány Giuseppe Signori sorsa is bizonytalan. A veterán támadó szerződése a nyáron lejár, és egyelőre még nem döntötte el, hogy megújítsa-e, vagy másik csapatot keressen magának.