Vágólapra másolva!
A portugál Benfica együttese nagy tervekkel rendelkezik a jövőre nézve: Fehér Miklós csapata szeretné hazacsábítani az egykori nagy közönségkedvencet, Ruí Costát a Milantól, és José Antonio Camacho vezérletével ismét európai élcsapattá szeretnének válni. A nagyravágyó elképzelésekhez a tervezett stadion is illik: a 2004-es Európa-bajnokságra ugyanis elkészül a Novo da Luz-stadion, amely 65 ezer néző befogadására lesz képes, és a lehető legmodernebb lesz.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

A hét végén a portugál bajnokság 26. fordulójában lejátszott Benfica-Santa Clara összecsapás nem az eredmény miatt volt különleges, hanem azért, mert ez volt az utolsó mérkőzés, amit a liszaboni Luz-stadionban rendeztek. A 2004-es Európa-bajnokságra való tekintettel ugyanis az arénát teljesen átépítik, és a Benfica a hátralévő meccseit a Nacional de Jamorban játssza majd. A csapatnak egyébként nem nagyon sikerült emlékezetessé tenni az alkalmat, hiszen a hazaiak csak nagy nehezen, Simao Sabrosa tizenegyből szerzett találatával tudtak diadalmaskodni 1-0-ra, de ez az eredmény azt jelenti, hogy a gárda tovább növelte előnyét a második helyen, és szinte biztos, hogy a következő idényben a Bajnokok Ligájában indul majd.

A Benfica-stadionban is lesznek Eb-meccsek /sport/focivilag/20010801abenficastadionban.html

Márpedig erre szüksége is van a klubnak, ha valóban meg akarja valósítani terveit, hiszen a szakvezető, José Antonio Camacho már korábban kijelentette: nyáron lejáró szerződését csak abban az esetben hosszabbítja meg, ha a klub kvalifikálja magát a BL-re. Alaphelyzetben mindez a 30-szoros bajnok, és kétszeres BEK-győztes egyesületnél nem lenne olyan nagy elvárás, de a Benfica az elmúlt években korántsem szerepelt olyan jól, ahogy azt a drukkerek korábban megszokhatták: a lisszaboniak 1993 óta nem nyertek bajnokságot, a legutóbbi két idényben pedig még az európai kupaporondra sem sikerült kvalifikálniuk magukat, mindkét alkalommal lecsúsztak a dobogóról.

Camacho decemberben került a kispadra, miután a vezetőség a harmadosztályú Gondomar elleni kupakiesést követően menesztette a trénert, Jesualdo Ferreirát. A volt spanyol szövetségi kapitány először a Sporting Lisboa elleni rangadón ült a kispadon, a Benfica ezt a találkozót 2-0-ra megnyerte, és a csapat azóta 14 mérkőzésből 11-et megnyert, és csak egyszer kapott ki, mégpedig a listavezető FC Porto ellen. A Sárkányok jelenleg kiemelkednek a mezőnyből Portugáliában, a bajnoki címet már most oda lehet adni nekik, de a lisszaboniak számára az ezüstérem is előrelépést jelentene a legutóbbi idényben megszerzett negyedik pozíció után, ráadásul ez Bajnokok Ligája-indulást, vagyis nagy bevételi lehetőséget hozhat magával.

Camacho türelemre inti Fehér Miklóst/sport/magyarfoci/20030217camacho.html

Nem csoda, hogy Camacho ehhez kötötte szerződéshosszabbítását, na meg ahhoz, hogy a klub tartsa meg a jelenlegi csapat magját, és lehetőség szerint tovább erősítse a keretet. Már előbbi feladat sem tűnik egyszerűnek, hiszen a gárda fiatal tehetségeit, így a góllövőlista élén álló Simao Sabrosát, a csatár Miguelt és Mantorrast, valamint a középpályás Tiagót és Ednílsont több topligás egyesület (elsősorban spanyol klubok) is szeretnék megszerezni, ráadásul a brazil Geovanni csak kölcsönben szerepel a lisszaboniaknál. Látható tehát, hogy támadókban a Benficánál meglehetősen jól állnak (nem csoda, hogy Fehér Miklós egészségesen sem kapott túl sok lehetőséget), és a középpályása is viszonylag erősnek tűnik, vagyis a klubnak elsősorban a védelembe kellene új embereket igazolnia, de a vezetőség ehelyett egy korábbi közönségkedvenc, Ruí Costa megszerzését tűzte ki célul.

Az irányító középpályás 1994-ben hagyta el a klubot, vagyis a legutóbbi bajnoki cím megszerzésekor, 1993-ban a csapat tagja volt, és a minap kijelentette: nagy álma, hogy pályafutását a Benficában fejezhesse be. A klub elnöke, Luis Felipe Vieira szerint az egyesületnek jelenleg nincs meg az anyagi lehetősége ahhoz, hogy Ruí Costa visszatérhessen Lisszabonba, ám nagyon bízik benne, hogy néhány tehetős szponzor segítségével meg tudják valósítani a focista is a drukkerek nagy álmát. Egy esetleges jó BL-szereplés mindenesetre nagy lépés lenne a cél felé.