Vágólapra másolva!
Négynapos belgiumi tanulmányúton járt Szabó András, az Újpest vezetőedzője. A Pro Licences tanfolyamot végző 40 éves trénert nem véletlenül kísérte el a lilák kapusedzője, Brockhauser István, utóbbi ugyanis évekig védte kiválóan a Genk kapuját.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

"Abszolút barátian és kedvesen fogadtak bennünket a Genk együttesénél, amihez persze nagyban hozzájárult Brockhauser István személye, őt ugyanis máig imádják arrafelé" - kezdte Szabó. "A Genk egyébként tavaly megnyerte a belga bajnokságot és indulhatott a Bajnokok Ligájában. Olyan csapattól, amely csupán öt éve került fel az élvonalba, csodálatos eredmény mindez, s szó szerint, alaposan kinőtték magukat. Emlékszem, 15-20 éve rendszeresen játszottunk Belgiumban, s nem sok különbség volt az ottani és a magyar csapatok között. Manapság sajnos jóval nagyobb a differencia. A legnagyobb meglepetés akkor ért Genkben, amikor ebben a kisvárosban megláttam, milyen 25 ezer férőhelyes stadiont húztak fel. Nem túlzás, a szemem-szám 'elállt' az ultramodern, családi páholyokkal felszerelt aréna láttán. Mivel 22 500 bérletese van a klubnak, a telt ház minden mérkőzésen garantált."

Közbevetésünkre, hogy mekkora költségvetéssel dolgozik a Genk, Szabó így felelt: "15 millió euróból gazdálkodnak, innentől kezdve nincs is miről vitatkozni a magyar futball elmaradása kapcsán, de mégis érdemes elmerengeni az ottani közeg okán. Belgiumban a labdarúgást olyan fokú szeretet veszi körül, ami nálunk egyelőre elképzelhetetlen, s tartok tőle, az én generációm sem élheti ezt meg. Arrafelé nem istenítik a játékosokat, viszont óriási presztízsük van, kifejezetten 'eseményszámba megy', ha vásárlás közben a szurkolók találkozhatnak a futballistákkal."

A körülményekről a lilák trénere így folytatta: "A csapatok részére nyolc, villanyvilágítással felszerelt pálya áll rendelkezésre, s a magyarországival ellentétben, Belgiumban tíz gyerekből nyolc, vagy kilenc futballozik. Csak ismételni tudom, ott mindenki profi. A labdarúgók kizárólag a játékra koncentrálnak, az edző nem szól bele a vezetők dolgába, s ugyanez igaz visszafelé is."

A Genk edzőjével való találkozásáról Szabó András ezt mondta: "A Genk edzőjével, a holland Vergoossennel hosszasan elbeszélgettünk a futballról, és gyorsan kiderült, a sportágról alkotott véleményünk szinte mindenben megegyezik. A tréner elmondta nekem, hogy ő korábban nem futballozott, tanáremberként kereste a kenyerét, ám éppen ezért tízszer olyan felkészültnek kell lennie, mint kollégáinak. Úgymond szakmailag túl sok extrát nem tudtam meg, vagyis meggyőződésem, hogy a magyar labdarúgás sem az edzők felkészületlensége miatt eredménytelen. A hatalmas különbség a körülményekben és a közegben keresendő. Ott viszont ég és föld a differencia."

Bánki József

[origo]