Vágólapra másolva!
Az Olympique Marseille nevét a legutóbbi három szezon során szinte csak a katasztrofális szereplés, illetve az egyesület körüli botrányok nyomán lehetett hallani. A jelenlegi pontvadászatban ellenben csupán a remek eredmények miatt volt beszédtéma az OM, amely ismét régi hagyományainak megfelelően szerepel, és harcban áll a bajnoki címért. A klub vezetősége azonban a minap ismét tett arról, hogy ne csak a zöld gyepen történtek miatt kerüljön a Marseille az újságok címoldalára.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Az előző évek meglehetősen hektikus eseményeihez képest (a legutóbbi szezonban például három edző is ült a klub kispadján, és a csapatban közel negyven futballista lépett pályára) a mostani idényben a béke szigetének számít Marseille, ami nagyrészt az új szakvezetőnek, Alain Perrinnek, illetve az általa elvégzett szakmai munkának köszönhető. A trénernek egyrészt sikerült ésszerűsítenie a játékoskeret összetételét és létszámát, és az előző idényben is szerepelt futballistákból, illetve egy-két új igazolásból egy olyan ütőképes gárdát alakított ki, amely ott van a bajnokság élmezőnyében.

Különösen a védelmet rázta össze Perrin, a hátsó alakzat ugyanis az egyik legjobbnak számít jelenleg a Ligue 1-ben, és elsősorban ennek a csapatrésznek köszönhető, hogy a viszonylag kevés rúgott gól ellenére (az ugyanannyi ponttal álló AS Monaco 16-tal, a három ponttal a Marseille mögött található Olympique Lyon pedig 19-cel többször volt eredményes) is versenyben lehet a bajnoki címért az együttes. Főleg a balhátvéd Manuel dos Santosnak, illetve a középső védő Daniel van Buytennek megy kiválóan a játék: előbbi azóta, hogy a szezon elején megkapta a csapatkapitányi karszalagot, megbízhatóan egyenletesen teljesít, utóbbiért pedig nem véletlenül versengenek olyan sztárcsapatok, mint a Manchester United vagy a Juventus FC. A belga futballista nemcsak a védekezésben, hanem a gólszerzésben is jeleskedik, a bajnokságban már hét találatnál tart, és ezzel a második helyen áll a házi góllövőlistán.

Az európai kupaporondra készül a Bastia/sport/focivilag/20030301azeuropai.htmlRoux ragaszkodik Cisséhez/sport/focivilag/20030213roux.htmlMelyik klub a legjobb a világon?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=52935

Mindez persze egyben a csatárok kritikája is, mint ahogyan a 31 mérkőzésen elért 34 gól sem a támadórészleget dicséri. Érdekes, hogy az előző szezonban rendkívül sokat szapult és a szurkolók által sem kedvelt elefántcsontparti Ibrahima Bakayokónak megy a legjobban a támadók közül, ő már kilenc gólnál tart, és meghatározó emberré nőtte ki magát. Még egy ilyen gólerős csatára azonban nem nagyon akad az OM-nek, és a szezon közben ez aggasztotta leginkább Perrin mestert. A téli átigazolási szezonban tehát mindenképpen egy támadót akart igazolni, és ez a kívánsága végül teljesült is, hiszen a klub szerződtette a fiatal orosz tehetséget, Dmitrij Szicsevet.

A támadó igazi villámkarriert futott be, hiszen egy évvel ezelőtt még a Szpartak Moszkva tartalékai között futballozott, de azóta annyi minden történt vele, ami mással egy teljes karrier alatt sem. Előbb klubcsapatába, majd a válogatottba is bejátszotta magát, a világbajnokságon a szbornaja egyik legjobbja volt, hogy aztán konfliktusba keveredjen a Szpartak Moszkva vezetőségével, és négy hónapra eltiltsák a futballtól. A moszkvaiaknak decemberben be kellett látniuk, hogy Szicsevet semmiképpen sem tarthatják meg, így megegyeztek a marseille-iekkel, akik közel hatmillió eurót fizettek a támadóért, s Dmitrij januárban be is mutatkozott a francia élvonalban. Szicsev azóta minden fordulóban pályára lépett, és eleinte remekül ment neki a játék, két gólt is szerzett, azóta viszont visszaesett a teljesítménye.

Mindezek ellenére a csapat továbbra is csatában áll az aranyéremért, miközben a klub vezetősége szintén harcol, mégpedig azért, hogy a francia profiliga (LFP), illetve a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) vizsgálja felül a klubok által kötött televíziós szerződéseket. Az OM ugyanis azt szeretné, ha sokkal több pénzt kapna a tévébevételekből, amelynek nagy részét jelenleg egyenlő arányban osztják szét az egyesületek között, függetlenül attól, hogy melyik csapat hányszor kerül képernyőre, és hogy hányadik helyen áll a táblázaton.
A Marseille korábban benyújtott egy tervezetet a liga elé, amely értelmében a pénz felét a tévés meccsek hányadában osztanák szét, 25 százalékot a bajnoki szereplés arányában adnának oda, és csak negyedrészét terítenék egyenlő arányban. A szervezet azonban ezt elutasította, így lehetséges, hogy az utolsó helyen álló ES Troyes, amelynek ebben a szezonban csak egy bajnokiját közvetítették élőben, ugyanannyi pénzhez jut, mint a második Marseille, amelynek mindegyik találkozója képernyőre került.

Az OM hónapokon keresztül próbált egyezségre jutni a ligával, ám mivel ez nem vezetett eredményre, így a klub elnöke, Christophe Bouchet a minap bírósági eljárást indított az ügyben. A Marseille-t természetesen a nagy klubok, mint a Girondins Bordeaux vagy az Olympique Lyon, támogatják, míg a kicsik berzenkednek még az ötlet ellen is. Mindenesetre, ha a bíróságon az OM javára döntenek, akkor Franciaországban is az olasz modell alakulhat ki, amely szerint az egyesületek külön-külön egyeznek meg a tévétársaságokkal.