Vágólapra másolva!
Az előző szezon meglepetéscsapata, a Chievo Verona a jelenlegi pontvadászatban bizonyítja, hogy remek szereplése nem a véletlen műve volt: a veronaiak most is a nemzetközi kupaszereplést jelentő helyekért harcolnak. A gárda legfőbb erőssége továbbra is a kiváló csapatszellem, amit jól bizonyít, hogy amikor pár meghatározó játékos kidől a sorból, akkor is vannak akik a helyükre lépnek, és nagyszerűen pótolják őket.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Noha a bajnokság rajtja előtt a klub vezetősége nem győzte hangsúlyozni, hogy az előző szezon kiváló szereplése ellenére a célkitűzés ismét a biztos bennmaradás, azt már akkor sejteni lehetett, hogy a Chievo Verona valószínűleg ennél többre lehet képes.

A játékoskeret ugyanis a várakozásokkal ellentétben alig változott: csupán Bernardo Corradi, illetve Christian Manfredini távozott, illetve az Eribertóból Lucianóvá lett középpályás eltiltása érintette érzékenyen a gárdát, a helyükre viszont sikerült megfelelő utánpótlást találni. A korábbi szokásokkal ellentétben a veronaiak már nemzetközileg ismert focistákat igazoltak: a francia Lilian Nalis, a jugoszláv válogatott Darko Lazetic, de még inkább a német Oliver Bierhoff egyértelműen ide sorolható.

Luigi del Neri mesternek tehát nem kellett sokat változtatnia a kezdő tizenegyen, és a Chievo nagyjából ugyanazzal a gárdával vágott neki a szezonnak, mint amelyikkel az előző idényben olyan jól szerepelt. A védelemben Maurizio d'Angelo helyett Nicola Legrottaglie lett az alapember, a támadósorban Corradi helyét Bierhoff foglalta el, a középpályán pedig a bal oldalon Daniele Franceschini szerepelt Manfredini helyett (látható tehát, hogy két pozícióban is olyan játékos került be az alapcsapatba, aki már az előző szezonban is a klubban játszott). Egyedül Luciano utódját nem sikerült megtalálni: sem Lazetic, sem pedig a Veneziától szerződtetett Ivone de Franceschini nem tudta betölteni a brazil által üresen hagyott posztot. Mindezzel együtt a csapatjáték továbbra is remekül működött, és az eredmények sem maradtak el: az évet a negyedik helyen zárta az együttes, megelőzve például a Juventust.

A hullámvölgy éppen a torinóiak elleni rangadóval kezdődött, ahol a veronai együttes hazai pályán szenvedett 4-1-es vereséget, és ezt követően három találkozón keresztül képtelen volt győzni. Ezután két hazai mérkőzést sikerült hozni (az egyiket ráadásul az Internazionale ellen), de megint három rosszabbul sikerült 90 perc következett, aminek köszönhetően a Chievo visszaesett a hatodik pozícióba - ami persze még mindig nem okozott pánikhangulatot a klub háza táján.

Annál is inkább, mert Del Neri maga is tökéletesen tisztában volt a visszaesés okával: egész egyszerűen az történt, hogy a megszokott kezdő tizenegyből többen is kidőltek. Ezt különösen a védelem sínylette meg, amelyből Lorenzo d'Anna sérülés miatt esett ki, az Atalanta ellen pedig a teljes hátsó alakzat hiányzott: Lanna, Legrottaglie és Moro sem léphetett pályára.

A szakvezető persze már korábban is tudta, hogy kissé meg kellene erősíteni a játékoskeretet, és a téli átigazolási időszakban ennek megfelelően is igyekezett tevékenykedni. Három új focista is érkezett a klubhoz, és nem véletlen, hogy ketten közül éppen a védelmet voltak hivatottak erősíteni.

A Serie A állása/sport/focivilag/20030405aserie.html

A svéd Fredrik Rispet az IFK Göteborgtól vették kölcsön a veronaiak, Gianluca Grassadonia pedig a másodosztályú Cagliaritól érkezett hasonló módon, és kettejük közül eddig csak az olasz védő szerepelt, azon a találkozón, amikor a teljes hátsó alakzat kidőlt a sorból. A harmadik új szerzemény, a horvát Sasa Bjelanovic sem véletlenül érkezett: Del Neri ugyanis összekülönbözött Massimo Marazzinával, és a tartalékok közé száműzte, majd a csatárt kölcsön is adták az AS Romának, így a helyére kellett egy támadót igazolni.

Ez a játékos lett Bjelanovic, akinek azonban egyelőre meg kell küzdenie a csapatba kerülésért a francia hangzású nevű, ám olasz Sergio Pellissierrel, aki remek formában futballozik. Del Neri a jugoszláv Lazeticet is nyugodt szívvel "kikölcsönözhette" a Laziónak, hiszen Luciano eltiltása lejárt, és a brazil visszafoglalta a helyét a kezdő tizenegyben.

A Chievo tehát továbbra is tartja magát az élcsoportban, és akárcsak az elmúlt évben, megint felerősödtek azok a híresztelések, amelyek szerint Del Neri mestert sztárklubok hívják. Ezúttal az AC Milant emlegették a szakemberrel kapcsolatban, de a tréner határozottan cáfolta, hogy felvette volna a kapcsolatot Silvio Berlusconival, és hogy nagyobb nyomatékot adjon szavainak, meg is hosszabbította szerződését a veronaiaknál, vagyis szinte biztosnak tűnik, hogy a következő idényben is ő ül majd a csapat kispadján.
Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a játékoskeret miként változik: a hírek szerint Legrottagliét az AC Milan és az AS Roma csábítja, őt aligha lehet majd megtartani, de Eugenio Corini iránt is van érdeklődés, mégpedig Angliából.