Vágólapra másolva!
Peter Schmeichel, a Manchester City 39 éves kapuvédője - akit a kilencvenes évek derekán többször is megválasztottak a földkerekség legjobb kapusának - a szezon végén befejezi pályafutását.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Schmeichel a The Sunday Timesban írja - ahol rendszeres rovatot vezet -, hogy megfogadta magában: amikor reggel már nem ébred azzal a vággyal, hogy védeni akar, azonnal befejezi a labdarúgást. "Az utóbbi időben már egyre nehezebben tudom rávenni magam az edzésekre. Egy hónapon át vívódtam önmagammal, de meghoztam a döntést: befejezem."

Schmeichel, aki 1992-ben Európa-bajnoki győzelemre vezette a dán válogatottat, nyolc évet védett a Manchester Unitedben, sikert sikerre halmozva. 1999-ben teljesítették a "treble-t", a triplázást, azaz egy szezonban megnyerték a bajnokságot, az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját. Az idény végén Schmeichel eltávozott szeretett klubjától, mondván, ezen a szinten már nem képes vállalni az izgalmakat. A Sporting Lisboa együttesénél azonban nem tudott gyökeret verni, miként az Aston Villánál sem, így került a manchesteri rivális klubhoz. Augusztusban azonban vádlisérülést szenvedett, s ebben a korban ez már tól sok volt neki.

A Premiership állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030412apremiership.htmlSchmeichelé az évtized védése/sport/focivilag/20030413beckhame.html

A hatalmas termetű Schmeichel november 18-án lesz negyvenéves. 129-szer szerepelt a dán válogatottban, s egy gólt lőtt. Pályafutása során 929 (!) hivatalos mérkőzésen védett, ebből a Manchester Unitedben 292 ligameccsen, 41 FA-kupa-, 17 ligakupa- és 50 BL-összecsapáson. Beválasztották a Manchester United történetének legjobb tizenegyébe. Schmeichel 1964-ben a Hvidovre csapatában kezdte pályafutását, onnan három évvel később a Bröndbybe igazolt, s a MU 1991. augusztus 12-én szerződtette potom pénzért, 550 000 fontért. Az ezt követő nyolc év a MU történetének legsikeresebb időszaka lett, nem kis mértékben Schmeichelnek köszönhetően.

Ch. Gáll András