Vágólapra másolva!
A Werder Bremen katasztrofálisan kezdte az idei esztendőt, és a vereségek miatt a csapat, amely januárban még a második helyen állt a tabellán, visszaesett a hetedik pozícióba. A legutóbbi két fordulóban azonban feltámadni látszott a gárda, hiszen a Dortmund és a Bayer München ellen is nyerni tudott, éppen ezért váltott ki nagy felháborodást a klub háza táján, hogy a Schalke 04 szeretné elcsábítani a bajorok ellen győztes gólt szerző játékmestert, a francia Johan Micoud-t.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Micoud megszerzése a Werder sportigazgatójának, Klaus Allofsnak a nagy húzása volt kevéssel a bajnokság megkezdése után: a francia játékmester az előző szezonban az AC Parmában szerepelt, de csak elvétve kapott játéklehetőséget, és mivel fizetése meglehetősen magas volt, így a pármaiak belementek abba, hogy ingyen elhagyhatja a klubot. Allofs erről francia kapcsolatai révén szerzett tudomást (futballistaként Micoud egykori klubjában, a Girondins Bordeaux-ban is szerepelt), és rögtön lecsapott: hároméves szerződést ajánlott Micoud-nak, aki elfogadta, és pillanatok alatt a csapat egyik vezéregyénisége lett. Nagy szerepe volt abban, hogy a gárda pazarul szerepelt az őszi szezonban, tavasszal viszont már nem ment olyan jól neki a játék, és a brémaiak ennek is köszönhették visszaesésüket.

A gall irányító ráadásul többször is elégedetlenségét fejezte ki, mivel úgy érezte, hogy a Werder mestere, Thomas Schaaf nem egyenlő mércével méri a futballistákat. Amikor Micoud az egyik nyilatkozátban kritizálta a csapat taktikáját, akkor érthető módon pénzbüntetést kapott a vezetőségtől, ugyanakkor a csapatkapitány Frank Baumann hasonló megnyilvánulása szankció nélkül maradt. A francia középpályásnak az sem tetszett, hogy a görög támadó, Angelosz Hariszteasz a Wolfsburg elleni kiállítását követően a tartalékok közé került, míg Markus Daun, aki a Nürnberg ellen kapott piros lapot, ráadásul a lefújást követően kritizálta csapattársait, mondván, hiányzott belőlük a győzni akarás, eltiltásának letöltését követően megmaradt a kezdő tizenegyben, sőt, Schaaf még meg is dícsérte. Micoud amúgy is szívesebben vette, ha Hariszteasz szerepel a csatársorban, vele jobban megértette magát, a történtek után Daun még ellenszenvesebb lett neki, és heves szóváltásba keveredett vele az öltözőben.

A Schalke menedzsere, Rudi Assauer erre érzett rá, amikor puhatolódzni kezdett Micoud irányában, és a Werdernél valósággal rettegnek a gelsenkircheni sportvezetőtől. Nem véletlenül, hiszen Assauer, aki korábban a Werdernél is dolgozott hasonló minőségben, ráadásul jó barátja a brémai klub elnökségében dolgozó Franz Böhmertnek, és ismeri az összes szerződést a zöld-fehéreknél, a múltban már többször is borsot tört a Bremen orra alá. A Schalke 1998 nyarán Oliver Recket, tavaly pedig Frank Rostot csábította el a Werdertől, és a gelsenkircheniek volt edzője, Frank Neubarth is a Weser partjáról érkezett a Királykékekhez tavaly nyáron, igaz, a brémaiaknál csak az amatőrök mellett dolgozott.

A Bundesliga állása/sport/focivilag/20030412abundesliga.html

Ha Lisztesék nem kvalifikálják magukat legalább az UEFA-kupára (márpedig jelenleg a hetedik helyen állnak, ami nem biztosít nemzetközi kupaszereplést, maximum az Intertotó-kupán keresztül), akkor a nyáron kénytelenek lesznek megválni néhány kulcsemberüktől, hogy enyhítsék anyagi gondjaikat, és a legtöbb pénzt Aílton mellett Micoud-ért kapnák. A francia szerződése 2005-ig érvényes, és nem szerepel benne kivásárlási záradék, vagyis elméletben a Werder mondhatja meg, hogy mennyit kér ért, és valószínűleg nem adnák olcsón a játékmestert.

A Schalkének ugyanakkor van miből vásárolnia, hiszen kis túlzással már be is fejezte a nyári erősítést, négy focistával is megegyezett (Kobiasvili, Cziommer, Seitz, Altintop), akik közül csak az utóbbiért kell fizetnie, és csupán egymillió eurót. Micoud a nyáron visszavonuló irányító, Andreas Möller helyét foglalhatná el a csapaton belül.