Vágólapra másolva!
A cseh válogatott Európa egyik legjobb csapatának számít jelenleg, és az utánpótlással is minden rendben van a cseheknél, hiszen az U21-es válogatottjuk tavaly Európa-bajnokságot nyert, és most is vezeti csoportját a kontinensviadal selejtezőiben. Nem csoda, hogy az európai sztárklubok szívesen igazolnak tehetséges cseh fiatalokat, és a napokban két játékosról, a Banik Ostravában szereplő Václav Sverkosról és Michal Papadopulosról is felmerült, hogy hamarosan külföldre igazolhat.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

A Banik Ostrava mindig is híres volt utánpótlás-neveléséről, itt kezdte például pályafutását a sokszoros válogatott, és jelenleg az olasz Bresciában védő kapus, Pavel Srnícek, vagy az Udinesében futballozó, és az Arsenal által "üldözött" Marek Jankulovski is, nem is beszélve a tavalyi U21-es Európa-bajnokság nagy sztárjáról, Milan Barosról, aki a Liverpool futballistája. Az ostravai utánpótlás-edzők tudhatnak valamit, mert a csapatban ismét akad két olyan fiatal tehetség, akiknek a szakértők nagy jövőt jósolnak, és akár már a nyáron külföldre igazolhatnak.

Kettejük közül Sverkos az idősebb, és neki van nagyobb tapasztalata az élvonalban. Már az előző szezonban is 22 találkozón szerepelt a legjobbak között, amelynek felén kezdő ember volt, de akkor egyetlen gólt sem sikerült szereznie. A mostani pontvadászatban viszont remekül elkapta a fonalat: eddig 19 bajnokin küldték pályára, és 11 alkalommal volt eredményes, amivel vezeti a góllövőlistát a cseh bajnokságban. Különösen az idén megy jól neki a játék, hiszen ebben az esztendőben hét bajnokin hat alkalommal vette be az ellenfelek kapuját. Ennek köszönhetően bekerült az utánpótlás-válogatottba is, ahol márciusban, a hollandok elleni idegenbeli Eb-selejtezőn debütált, és góllal vette ki a részét a 3-0-s győzelemből. Persze a különböző korosztályos válogatottakban már számtalanszor szerepelt: a 16 éven aluliak között 20 mérkőzésen hat gólt ért el, ebből kettőt a 2000-es Eb-n, ahol a csehek ezüstérmesek lettek, míg az U19-es csapatban 12 találkozón kilenc alkalommal vette be az ellenfelek hálóját, egyszer tavalyi kontinensviadalon. Érte a hírek szerint az Internazionale és az AC Milan jelentkezett be.

Papadopulos, mint a neve is mutatja, görög származású, édesapja egykoron a Panathinaikoszban futballozott. Michal 1985. április 14-én született, vagyis hétfőn múlt 18 esztendős, és a jeles napot az elmúlt hét végén élete első élvonalbeli találatával ünnepelte az FC Synot ellen. Ez volt Papadopulos nyolcadik mérkőzése ebben a szezonban az első csapatban, egyszer már az előző idényben is pályára léphetett. Annak ellenére, hogy a felnőttek között még csak elvétve szerepelt, az Arsenal máris felfigyelt rá, és az Ágyúsok egy megfigyelője ott ült a Synot elleni bajnokin a lelátón. Persze a különböző korosztályos válogatottakból már ismerős lehetett a neve a tehetségkutatóknak: a 17 éven aluliak között 18 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, és hét gólt ért el, a cseh csapattal ott volt a tavalyi U17-es Európa-bajnokságon is, és a spanyolok ellen be is talált.

A Banik Ostravánál minden bizonnyal örülnek a nagy érdeklődésnek, ám a klub szakmai igazgatója, Vojtech Flegl szerint egyelőre egyik játékossal kapcsolatban sem kaptak konkrét ajánlatot. "Amíg nem keresnek meg minket, addig nem is tárgyalhatunk senkivel" - mondta Flegl, azonban ha a két tehetség ebben a tempóban gyártja a gólokat a továbbiakban is, akkor ez a helyzet alighanem gyorsan változni fog.