Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetek gyengébb eredményei nyomán ismét felerősödtek az Internazionale kapcsán az argentin szakvezetőt, Héctor Cúpert kritizáló hangok, és sokan a trénert hibáztatják azért, hogy a milánóiak ismét lecsúszni látszanak a bajnoki aranyról. A klub elnöke, Massimo Moratti azonban (korábbi önmagát meghazudtolva) bízik a mesterben, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a múlt hónapban egészen 2005-ig meghosszabbította a szakember szerződését.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Az Internazionale a 22. forduló után a listavezető Juventusszal azonos pontszámmal büszkélkedhetett, azonban a torinóiak elleni rangadón 3-0-s vereséget szenvedett, amivel lépéshátrányba került a Zebrákkal szemben, és a legutóbbi három játéknapon ez a hátrány a duplájára nőtt, arról nem is beszélve, hogy a városi rivális AC Milan is beérte az Intert.
Kétségtelen tény, hogy az elmúlt három bajnoki nem sikerült valami jól a csapatnak, mindössze egy pontot szerzett, és a drukkereknek főleg az AC Milan elleni vereség volt fájó, hiszen ez azt jelentette, hogy ebben a szezonban mindkét milánói rangadót a rossonerók nyerték. A visszaesés miatt ismét egyre többen kezdték emlegetni, hogy Héctor Cúper túlságosan is defenzív futballt játszat csapatával, és ez az oka annak, hogy az Internazionale hátrább csúszott a tabellán.

A Serie A állása/sport/focivilag/20030412aserie.html

Akik azonban a védekező játékot vetik az argentin mester szemére, azok elfelejtettek ránézni a Serie A tabellájára, mivel arról egyértelműen kiderül: ebben a szezonban az Inter szerezte a legtöbb gólt a bajnokságban. A milánóiak 28 forduló alatt 56 alkalommal voltak eredményesek, ami mérkőzésenkénti kettes átlagnak felel meg, és máris több gólt szereztek, mint mondjuk a 2000-2001-es pontvadászatban. Az előző szezonhoz képest tehát nem annyira a támadójáték, mint inkább a védelem teljesítménye romlott, hiszen míg a legutóbbi bajnokságban Cúper együttese összesen 35 gólt kapott, addig ebben a szezonban már most 33 alkalommal kapitulált. A számok alapján tehát a kritikusoknak nincs igazuk, de persze a helyzet nem ilyen egyszerű.

Kétségtelen tény, hogy az Inter támadójátéka erőteljesen Christian Vierire épül, akire nem is lehet panasz, a válogatott csatár elképesztő mennyiségben gyártja a gólokat, ugyanakkor ez túlságosan is egysíkúvá teheti a csapat játékát. Az azért árulkodó tény, hogy az Inter éppen a legnagyobb rangadókon gólképtelen, a szezon során három olyan találkozó volt, amikor a milánóiak nem voltak eredményesek: a két, AC Milan elleni derbi, illetve a Juventus FC elleni hazai meccs. E csapatok ellen már nem elegendő csak Vieriben bízni, mert legyen Bobo bármilyen klasszis, Alessandro Nesta és Paolo Maldini, vagy éppen Ciro Ferrara és Paolo Montero szorításában ő sem képes csodákra. Ebből a szempontból tehát a Cúpert kritizálóknak mégis van némi igazuk.

Csatárgondokkal küzd az Inter/sport/focivilag/20030115csatargondokkal.html

Ugyanakkor azt sem szabad elhallgatni, hogy az argentin mesternek nincs valami könnyű dolga, hiszen a gárdát a szezon során elképesztő sérüléshullám sújtotta, ami leginkább a csatársort viselte meg. Az Interrel kapcsolatos hírek nagy százaléka arról szólt, hogy hol ez, hol az dőlt ki a sorból, hosszabb-rövidebb (általában hosszabb) időre. Vegyük csak a támadókat: Nicola Ventola eddig egyetlen találkozón sem léphetett pályára (ő az előző szezonban 16 mérkőzésen négy góllal segítette a csapatot), Mohammed Kallon mindössze hat alkalommal szerepelt (a legutóbbi pontvadászatban 29 összecsapáson kilenc gólt termelt), a nyáron igazolt Hernán Crespo pedig januárban sérült meg olyan súlyosan, hogy a 16. forduló óta egyetlen bajnokin sem vethették be. Sőt, még Vierinek is ki kellett hagynia pár fordulót a télen.

A legtöbb klubnál már ez is elképesztő sirámokat váltana ki, de mint írtuk fentebb, még csak a csatárokról szóltunk, a középpályásokról és a védőkről nem, pedig a sérülések ott sem kerülték el a klubot. Soroljuk csak fel azokat, akik hosszabb időre (több mint egy hónapra) kidőltek a sorból: Cristiano Zanetti a teljes őszi szezont kihagyta, Matías Almeyda immár kilenc forduló óta nem léphet pályára, Stéphane Dalmat alig épült fel, megint megsérült, Daniele Adani is csak öt találkozón állt Cúper rendelkezésére, a legújabb név pedig Francesco Cocóé a sorban: ő a Valencia CF ellen került fel a maródiak listájára, és az orvosi stáb egyelőre csak bízik abban, hogy egy hónap múlva ismét játszhat. Az olyan kisebb sérülések, mint amilyen Emréé, Marco Materazzié vagy Sérgio Conceicaóé volt, már szinte említést sem érdemelnek, hiszen nekik csupán két-három összecsapást kellett kihagyniuk.

Kedvező helyzetben az Inter a BL-ben/sport/focivilag/bl/20030410kedvezo.html

Természetesen Cúper sem tökéletes edző (ilyen valószínűleg nincs), követ el hibákat - Omar Batistuta leigazolása például nem nagyon jött be neki -, ugyanakkor az eredményei kétségtelenek. Vezérletével az Inter az előző szezonban úgy lett harmadik, hogy a bajnokság utolsó 45 percében csúszott le az aranyról, és ebben az idényben is versenyben van az első helyért, s emberi számítás szerint harmadiknál megint nem lesz rosszabb, ráadásul eközben a nemzetközi porondon sem szerepel gyengén: eddig egy UEFA-kupa-elődöntő, illetve BL-negyeddöntő a mérleg, utóbbi persze még javulhat.
Cúper érkezése előtt a milánóiak egy nyolcadik, egy ötödik és egy negyedik hellyel "büszkélkedhettek" és három éven keresztül lemaradtak a Bajnokok Ligájáról. Nem csoda, hogy Massimo Moratti elégedett az argentin mesterrel.