Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága rekordösszegű büntetéssel sújtotta az angolokat a törökök elleni Eb-selejtező alatt tapasztalt rendbontás, illetve rasszista bekiabálások miatt. Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője 10 ezer svájci frankos büntetést kapott, mert részrehajlással vádolta meg az UEFA-t a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének párosítása kapcsán.

A szigetországi szövetségnek 150 ezer svájci frankot kell fizetnie, ugyanakkor nem kell zárt kapuk mögött rendeznie a szlovákok elleni, június 11-ei middlesbrough-i mérkőzést. Az április 2-án 2-0-s hazai sikerrel zárult sunderlandi találkozó második félidejében - a gólok után - szurkolók szaladtak be a pályára, míg többen rasszista jelzőkkel illették a vendégeket.

Angol huligánok a kezdés előtt sem bírtak magukkal, rá akartak támadni a rivális táborra. A rendfenntartóknak sikerült megakadályozniuk a komolyabb összecsapást, a dobálózásban azonban egy török férfi megsérült. Az incidens kapcsán több mint száz személyt tartóztattak le.

Paul Barber, az angol szövetség kommunikációs igazgatója szerint az UEFA a rekordösszegű bírsággal példát akar statuálni. "Az üzenet egyértelmű: megálljt kell parancsolni a rasszizmusnak, valamint a szurkolói túlkapásoknak! Elfogadjuk a döntést, mert mi is ezt a célt szolgáljuk" - mondta.

Az FA egyébként még az ítélet kihirdetése előtt jelezte: azt tervezi, hogy azokat a szurkolókat, akik mérkőzés közben befutnak a pályára, végleg kitiltja a szigetországi futballrendezvényekről. "Sajnos további lépéseket kell tennünk, mivel az egy-két éves kitiltás úgy tűnik, nem oldja meg a problémát" - mondta a szövetség kommunikációs igazgatója.

Angliában mintegy 1600 huligánt tartanak nyilván. A szigetországiak legközelebb június 3-án Szerbia és Montenegró együttesét fogadják.

Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője 10 ezer svájci frankos büntetést kapott, mert részrehajlással vádolta meg az Európai Labdarúgó Szövetséget a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének párosítása kapcsán. A híres szakember azt állította, hogy a spanyol és olasz érdekek szem előtt tartásával sorsoltak.

Azt mondta: "Érdekes, hogy a három olasz és a három spanyol csapat elkerülte egymást, mintha maguk sorsoltak volna. Mit gondolnak, hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy az UEFA nem szeretné, ha bejutnánk a manchesteri döntőbe. Csak azt nem értem, hogy akkor miért ítélték nekünk a rendezés jogát?"

A skót szakember megbánta kijelentését, és gyorsan elnézését kért. A Manchester United azóta már búcsúzott a BL-től, mert a címvédő Real Madrid 6-5-ös összesítéssel jutott az elődöntőbe.