Vágólapra másolva!
A Denizlispor gárdája az UEFA-kupa idei kiírásának egyik nagy meglepetéscsapata volt azzal, hogy egészen a legjobb nyolcig jutott a sorozatban, menet közben kiütve például a francia bajnok Olympique Lyont. A jó nemzetközi szereplésnek azonban a bajnokságban itta meg a levét a gárda, hiszen a pontvadászatban az utóbbi hetekben nem nagyon ment a csapatnak, aminek végeredménye edzőcsere lett.

A gárda az előző szezonban az ötödik pozíciót szerezte meg, ami nagy sikernek számított, ráadásul UEFA-kupa indulást ért az egyesület számára, amely korábban sohasem léphetett ki a nemzetközi porondra. A csapat sorsolása papíron nem tűnt valami szerencsésnek, hiszen rögtön az első körben nehéznek tűnő ellenfelet kapott a francia kupagyőztes FC Lorient képében, ám a Denizli túllépett ezen az akadályon, akárcsak a következő fordulóban a Sparta Prahán, majd nem kis meglepetést okozva az Olmypique Lyonon is. A bravúros eredmények elsősorban a kiválóan védő kapusnak, a német Dirk Heinennek, illetve a csapat összes gólját elérő támadónak, Mustafa Özkannak volt köszönhető. A menetelés alatt a bajnokságban sem szerepelt rosszul a gárda stabilan tartotta magát a középmezőnyben, ráadásul pár mérkőzése el is maradt a nemzetközi kötelezettségek miatt, vagyis a drukkerek joggal bíztak abban, hogy a gárda meg tudja ismételni a tavalyi szereplését.

Az UEFA-kupa nyolcaddöntőjében aztán az FC Porto jókora pofont adott a Denizlinek, Portugáliában 6-1-re győzte le a törököket, akik a visszavágón ugyan egy tiszteletre méltó, 2-2-es döntetlent értek el, de így is 8-3-as összesítéssel estek ki a kupából. Innentől kezdve pedig mintha egy másik gárda lépett volna pályára a bajnoki mérkőzéseken: hat mérkőzés alatt mindössze egy pontot sikerült szerezni, és a nyolcadik pozícióból egészen a 13-ig esett vissza az együttes. A sereghajtó Kocaelisportól hazai pályán elszenvedett 2-1-es vereséget követően pedig a tréner, Ruza Calimbay úgy érezte: itt az ideje, hogy lemondjon posztjáról. "Azért mondtam le, mert lehetőséget akartam adni a klub vezetőségének arra, hogy egy új edzővel készülhessen a következő szezonra" - jelentette ki a mester, aki persze azt sem hallgatta el, hogy miben látta a visszaesés okát. Calimbay szerint a gyenge bajnoki teljesítménynek több indoka is volt: egyrészt, hogy a téli szünetben nem tudták kellő módon megerősíteni a keretet (csupán a svéd támadót, Jones Kusi-Asarét szerezték meg a Grazer AK-tól), és így a focisták a számukra szokatlan kettős terhelés alatt nagyon elfáradtak, másrészt a labdarúgók egy része máris azzal foglalkozott, hogy a jó nemzetközi szereplés hatására melyik külföldi egyesületbe igazolhatna a következő szezonban.

A klub vezetősége mindenesetre megköszönte Calimbaynak a munkáját, és gyorsan sikerült megtalálni az új szakvezetőt, aki Giray Bulak lett. A Denizlispor elnöke, Mustafa Baysal szerint ő a lehető legjobb megoldás az egyesület számára, és a 45 esztendős szakember (aki a szezont még az Elazigspor mesterként kezdte, de pár forduló elteltével menesztették) is nem győzte hangsúlyozni: mennyire örül, hogy egy ilyen ambiciózus egyesülethez került. Első meccsén mindenesetre nem volt sikerélményben része, hiszen a Denizli 2-1-es vereséget szenvedett az Istanbulspor ellen.